Održana 19. redovna sjednica Rijaseta

Održana 19. redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo, 20. septembar 2014. (MINA) – Devetnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, održana je u Sarajevu, 19. septembra 2014. godine.

Rijaset Islamske zajednice je razmotrio i usvojio Informaciju Ureda za hadž o pripremama i organizaciji odlaska na hadž u 2014. godini koju je prezentirao Nezim ef. Halilović, rukovodilac Ureda. Halilović je detaljno izložio realizirane aktivnosti oko pripreme i edukacije hadžija, naglasivši da ove godine na hadž posredstvom Ureda putuje 1411 osoba i da je grupa zadužena za smještaj hadžija već otputovala u Saudijsku Arabiju.

Tokom razmatranja ramazanskih aktivnosti, muftije su prezentirale informaciju o realizaciji planiranih programa i poslova tokom mjeseca ramazana na području svojih muftijstava, ističući da je ovogodišnji ramazan u većem broju džemata i medžlisa protekao u sjeni posljedica elementarnih nepogoda usljed proljetnih poplava. U raspravi je značajnom istaknuta činjenica da su u povratničkim džematima bile veoma intenzivne ramazanske aktivnosti, zatim je ukazano na organizaciju džematskih iftara i značaj posjeta sejar vaiza. Posebno je istaknut rast prihoda od zekata što je, kako je naglašeno, pokazatelj povjerenja kojeg muslimani imaju u Islamsku zajednicu. U raspravi je ukazano da još uvijek ima organizacija i pojedinaca koji za svoje potrebe skupljaju zekat i bave se djelatnostima iz nadležnosti Islamske zajednice te je potrebno poduzeti adekvatne mjere kako bi se takve pojave spriječile.

Rijaset je razmotrio i prihvatio prijedlog Pravilnika o organizaciji Rijaseta, koji je nakon primjedbi i sugestija od strane članova Rijaseta proslijeđen Saboru Islamske zajednice na usvajanje. Također Saboru je na usvajanje proslijeđen Poslovnik o radu Vijeća muftija koji je dobio podršku Rijaseta. Podršku Rijaseta dobili su Prijedlog Izbornih pravila, zatim Pravila o ustanovama i Pravila o medresama čije usvajanje je u nadležnosti Sabora Islamske zajednice.

Ismail ef. Smajilović, koordinator Glavnog operativnog štaba Islamske zajednice, upoznao je članove Rijaseta o aktivnostima i dosadašnjom realizacijom različitih vrsta projekata pomoći koje direktno ili u partnerstvu s drugima Islamska zajednica sprovodi u poplavama pogođenim područjima. Angažman cjelokupne Islamske zajednice kako bi se ublažile posljedice poplava ocjenjen je veoma značajnim. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, u svojstvu predsjednika Komisije za pregovore s državom, predstavio je aktvinosti Komisije u cilju usaglašavanja i potpisivanja Sporazuma između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine ističući teškoće koje se u posljednje vrijeme javljaju, pa čak i neke diskriminirajuće tendencije u odnosu na već potpisane slične sporazume između države i Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve.

Rijaset je na prijedlog Vakufske direkcije prihvatio prijedloge novih uvakufljenja i četiri transformacije postojećih vakufa.

Također, Rijaset Islamske zajednice odobrio je isplatu pomoći iz Fonda za penzionirane imame te porihvatio Informaciju o akciji kurbana 2014. godine, naglašavajući važnost opredjeljenja kupovine kurbana u povratničkim područjima.

Rijaset Islamske zajednice imenovao je Upravni odbor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu na čijem je čelu muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, Školski odbor medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom na čelu sa muftijom sarajevskim Enes ef. Ljevakovićem, te donio odluku o raspuštanju Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša i imenovanju Povjereništva.