Održana 3. sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog

Održana 3. sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog

U Tuzli je 10. septembra 2013. godine održana 3. redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog. Sjednici su prisustvovali svi glavni imami iz 23 medžlisa Islamske zajdnice u BiH s ovoga područja, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, muftijin pomoćnik za obrazovanje dr. Sead Seljubac i sekretar Muftijstva Muamer Zukić. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Nakon učenja kratkog kur'anskog odlomka i usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, razmatran je dnevni red od deset tačaka.

Savjet je razmatrao informaciju o održavanju kolektivne dženaze u Potočarima 11. jula ove godine i zasključio da je ovaj skup protekao dostojanstveno.

Razmatrane su i informacije o ramazanskim aktivnostima na područjima svih medžlisa. Zajednički je konstatirano da je odabrani mjesec ramazan protekao u izuzetnom duhovnom ozračju i da su se institucije Islamske zajednice na ovome području istinski potrudile u provođenju svih planiranih ramazanskih aktivnosti.

Središnja tema ove sjednice Savjeta muftije tuzlanskog bilo je pitanje mektebske nastave na ovome području. S tim u vezi, pripremljeni su izvještaji o stanju u ovoj oblasti u posljednjih pet godina, a o čemu će se nastaviti razgovarati na tematskoj sjednici Savjeta. Analiziran je i plan početka 2013/14. mektebske godine 14. septembra. Iskazano je zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i potreba stalnog preispitivanja metoda rada i njihovog unapređivanja.

Do kraja sjednice razmatrano je još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog: organiziranje akcije Kurban za Behram-begovu medresu 2013, a posvećena je i potrebna pažnja pitanju unapređenja korespondencije u Islamskoj zajednici elektronskim putem i informiranja javnosti putem interneta.

Posebna pažnja je poklonjena aktuelnim pitanjima popisa stanovništva, te su s tim u vezi utvrđeni precizni planovi predstojećih aktivnosti Islamske zajednice na ovom području.