Održana peta redovna sjednica Rijaseta

Održana peta redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo, 13. mart 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je u četvrtak 12. marta 2015. godine održana peta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Amir ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci Ureda: za hadž i umru Nezim ef. Halilović, za zekat mr. Elnur ef. Salihović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid ef. Zajimović  i direktor El-Kalema Mesud ef.Smajić.

Članovi Rijaseta su u raspravi dosta pažnje posvetili dokumentima koji imaju veliki značaj za rad Rijaseta i njegovih ustanova i institucija kao što su Izvještaj o radu za 2014., Finansijski izvještaj za 2014.,Prijedlog budžeta i Plan rada za 2015. godinu.

Veoma obiman Izvještaj o radu za prošlu godinu, s dosta podataka, o čemu su uvodna obrazloženja podnijeli direktori Uprava, govori o uspješnom radu, ocjena je članova Rijaseta.Uz dopune iz rasprave, Izvještaj o radu za 2014. godinu je prihvaćen.

Prema Finansijskom izvještaju za 2014. godinu, vidljivo je uspješno poslovanje u protekloj godini. Reisu-l-ulema je pohvalio pozitivno poslovanje Rijaseta i njegovih organa i ustanova.Nakon rasprave Rijaset je prihvatio Finansijski izvještaj uz upozorenje za poboljšanje discipline u poslovanju u pojedinim segmentima.

Prihvaćeni su i Prijedlog budžeta i Plan rada za 2014. godinu. Svi ovi prijedlozi izvještaja i plan rada Rijaseta, bit  će upućeni na usvajanje Saboru Islamske zajednice.

Na sjednici Rijaseta usvojen je i Nacrt Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Rijasetu, koji će se uz doradu, naći na dnevnom redu naredne sjednice Rijaseta.

Razmatran je i usvojen Prijedlog Pravilnika o mezarjima. Ovim Pravilnikom se regulišu  pitanja pojma mezarja, njihovog statusa i upravljanja, održavanja, propisa ukopa umrlih, očuvanje i zaštita mezarja koja su u vlasništvu Islamske zajednice u BiH.

S obzirom na određene specifičnosti, na prijedlog Reisu-l-uleme,  data je saglasnost da se  izabrani imami mogu imenovati za predsjednike Medžlisa Modriča, Zvornik, Foča, Bužim i Bihać.

Rijaset je dao saglasnost  Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj za prilagođavanje Nastavnih planova i programa i udžbenika vjeronauke u osnovnim i srednjim školama i njihovo prevođenje na hrvatski jezik.

Na sjednici je imenovan i Savjet za provedbu Strategije visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada Islamske zajednice u periodu 2014-2024. godina. Članovi Savjeta su: dr. Nusret Isanović, dr. Enes Karić. dr. Fikret Karčić, dr. Ahmet Alibašić i dip. pravnik Sifet Kukuruz.

Rijaset je donio Odluku o dopuni Odluke o donošenju nastavnog plana i programa medresa. Ovom odlukom utvrđuje se Plan i program medresa koji je zajednički za medrese Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici Rijaseta usvojen je  Protokol o saradnji s Fondacijom za pravdu i razvoj u realizaciji projekta « Bosanskog muzeja genocida » i data saglasnost Vakufskoj direkciji za proceduru osnivanja vakufa « Urjan-dede ».