Održana sjednica Rijaseta

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 9. april 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas  održana sedma  redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Amir ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci Ureda: za zekat mr. Elnur ef. Salihović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić  i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid ef. Zajimović.

Na sjednici su razmatrane pripreme za održavanje Sabora Islamske zajednice u BiH. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u uvodnim napomenama istakao da su pripreme dobro obavljene i sve proceduralne stvari urađene tako da se očekuje uspješno održavanje Sabora.

U subotu 11. aprila održat će se  konstituirajuća sjednica Sabora IZ u BiH na kojoj će se razmatrati Izvještaj Glavne izborne komisije o provedenim izborima, zatim obaviti izbor radnog predsjedništva Sabora, kandidacione komisije i komisije za izbor, nakon čega će uslijediti izbor predsjednika i dva potpredsjednika Sabora  i polaganje zakletve novoizabranih sabornika.

Na sjednici je planirano razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu i Finansijskog izvještaja Rijaseta u 2014.  i plana rada  i budžeta Rijaseta za 2015. godinu.

Na današnjoj sjednici Rijaseta, na prijedlog Reisu-l-uleme za glavnog i odgovornog urednika Preporoda imenovan je  Ekrem Tucaković, dosadašnji portparol i urednik Portala Rijaseta Islamske zajednice.

Prethodno je Rijaset prihvatio ostavku dosadašnjeg urednika Preporoda Mehe Šljive. Članovi Rijaseta odali su priznanje Mehi Šljivi za uspješan, korektan i odgovoran rad koji je obavljao kao glavni i odgovorni urednik Preporoda.

Na sjednici Rijaseta data je saglasnost za izbor Admira ef. Delića  na mjesto predsjednika MIZ Bratunac, imenovano povjereništvo MIZ Bileća i data saglasnost Karađoz-begovoj medresi na listu kategorija registraturne građe.