Održana sjednica Rijaseta

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 12. juni 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas održana deveta  redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci Ureda: za hadž i umru Nezim ef. Halilović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić, direktor Vakufske direkcije hafiz. Senaid ef. Zajimović  i direktor El-Kalema Mesud ef.Smajić.

Rijaset je razmatrao Nacrt Pravilnika o Reisu-l-ulemi kojim se regulišu prava i obaveze aktuelnog i bivšeg Reisu-l-uleme. Tekst ovog dokumenta nakon dorade i prijedloga iz današnje rasprave, bit će u formi prijedloga usvojen na narednoj sjednici Rijaseta, a potom upućen Saboru Islamske zajednice na raspravu i usvajanje.

Članovi Rijaseta su dosta pažnje posvetili Planu i programu aktivnosti Rijaseta  za vrijeme ramazana, kojeg su nakon rasprave i usvojili.

Sve pripreme za ramazan su blagovremeno izvršene i preporuke i uputstva na vrijeme upućene  muftijstvima i medžlisima kako bi mogli po tim preporukama  raditi. Profesori i muderisi medresa i fakulteta biće više na terenu, držati vazove i biti na usluzi vjernicima.

Očekuje se da će i ovog ramazana mediji predstaviti ovaj mubarek mjesec kao mjesec duhovnog napajanja i uzdizanja vjernika.

Određeni su i vaizi koji će tokom ramazana posjetiti mešihate I dijasporu gdje će držati vazove i obavljati druge potrebne ramazanske aktivnosti.

Rijaset je dao saglasnost za imenovanje Upravnog odbora obdaništa u Novom Travniku i za osnivanje obdaništa u Bugojnu.

Prihvaćen je i operativni plan provođenja akcije kurbana i kurbanskih kožica. Radi se o značajnom projektu koji sadrži socijalnu,ekonomsku i razvojnu komponentu.

Rijaset je odlučio da se u prvih deset dana ramazana, u organizaciji Ureda za društvenu brigu, podijeli oko  hiljadu ramazanskih paketa za ugrožene porodice.

Na sjednici Rijaseta je donesena i odluka da se organizira sergija za prikupljanje pomoći za ugrožene muslimane Burme.