Održana sjednica Savjeta Muftije tuzlanskog

Održana sjednica Savjeta Muftije tuzlanskog

U srijedu 3. jula ove godine u Tuzli je održana sjednica Savjeta muftije tuzlanskog. To je druga redovna sjednica u 2013. godini, a prisustvovali su joj glavni imami svih 23 medžlisa Islamske zajednice s područja ovoga Muftijstva. Radom sjednice je rukovodio muftija Vahid-ef. Fazlović, a u radu su učestvovali i Sead Seljubac, muftijin pomoćnik, Muamer Zukić, sekretar Muftijstva, i Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli. Na sjednici je razmatran obiman dnevni red.

 

S obzirom na završetak 2012/13. mektebske godine, pažnju je izazvala rasprava o izvještajima glavnih imama o realizaciji mektebske nastave. Zajednički je konstatirano da se ova nastava uspješno realizira u najvećem broju džemata, uz isticanje potrebe da se stalno bdije nad ovom važnom aktivnošću Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Sjednica Savjeta je bila prilika da se prezentiraju i pripreme za ovogodišnji ramazan, koji počinje u utorak 9. jula. Naglašeno je da će se u ovome najodabranijem mjesecu u godini posebna pažnja usmjeriti na jačanje džemata i u uopće zajedništva i solidarnosti kod muslimana.

 

Trećega dana ramazana u Potočarima će biti organizirana kolektivna dženaza za 407 žrtava Genocida u Srebrenici i obilježavanje njegove 18. godišnjice. U organiziranje manifestacija tim povodom najdirektnije je uključeno i Muftijstvo tuzlansko, zbog čega je na sjednici Savjeta razmatran plan priprema. Zajednički je iskazana nada da će i ove godine dženazi u Potočarima prisustvovati veliki broj vjernika  i da će, kao i do sada,  proteći u miru i dostojanstvu.

 

Pokazana je dužna pažnja predstojećem popisu stanovništva i aktivnostima koje će se na ovom području obaviti u vezi s tim.

 

Na drugoj redovnoj sjednici Savjeta muftije razmatrana su i druga pitanja iz rada Muftijstva i medžlisa na njegovom području. Usvojene su informacije o radnim posjetama muftije medžlisima, održanim mektebskim takmičenjima, organizaciji hadža, manifestaciji dodjele murasele muftiji, a prezentirana je i informacija o važnosti informiranja i obavještavanja javnosti putem interneta, kao i unapređenje ukupne korespondencije elektronskim putem u organima i ustanovama Islamske zajednice na području Muftijstva tuzlanskog.