Održana tradicionalna mevludska svečanost u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu

Održana tradicionalna mevludska svečanost u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu

Teško je riječima iskazati zadovoljstvo i radost koja  se mogla vidjeti  na licima vjernika koji su nedjeljnu večer (12.01) odlučili  provesti uz mevludski program u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu. Tradicija obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini naslanja se na bogato naslijeđe te vrste obreda islamskih naroda, posebno osmanskih Turaka, sa kojima su Bošnjaci dijelili zajedničku sudbi­nu – više stoljeća. To je bio povod da tradicionalni mevlud u Carevoj džamiji, pored već dokazanog hora MIZ Sarajevo program uljepšaju i osvježe imami i hafizi  iz Turske koji su bili specijalni gosti mevludske svečanosti, koja ujedno predstavlja jedan  od centralnih sadržaja u okviru manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“.

Svečanost u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji otpočela je klanjanjem jacije-namaz, koju je predvodio mr.hfz. Muhamed ef. Čajlaković, nakon čega je prisutne poselamio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo koji se zahvalio prisutnim vjernicima na velikoj posjeti. Na samom početku obratio se i glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović koji je govorio o značaju i tradiciji  obilježavanja 12. rebiu-l-evvela – dana rođenja Allahovog Poslanika Muhameda a.s. Glavni imam je podsjetio da su naši pretci iz počasti prema Poslaniku spjevali stihove koji su se učili i uče se i dan danas,  na mevludima,  na kojima se uvijek podsjećalo na to da Poslanik a.s. treba biti uzor svima kako treba živjeti ovaj svijet. Mr. Dautović je između ostalog poručio da „…voliti Allaha dž.š. znači slijediti Poslanika, a slijediti Poslanika a.s. znači da će nas Allah dž.š. zavoljeti i grijehe nam oprostiti, a nema veće sreće, većeg zadovoljstva i blagostanja,  nego postići Allahovu ljubav još ovdje na dunjaluku!“

Nakon glavnog  imama prisutnima se obratio i turski muftija g. Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.  On se zahvalio svima zato što su ovu mubarek noć posvetili svojoj vjeri i tradiciji i što su došli u Carevu džamiju da zajedno svi svjedoče svoju ljubav prema Poslaniku a.s. Nakon zahvale MIZ Sarajevu, muftija se zahvalio i Diyanetu Republike Turske što je poslao imame iz bratske Turske da zajedno izvedu mevlud sa sarajevskim imamima, kao i TRT-u (Turskoj radio televiziji) koja je direktno prenosila mevludsku svečanost iz Careve džamije, pa su  tako milioni gledatelja širom svijeta imali priliku pratiti mevlud  iz Gazi Husrev-begovog i Isa-begovog Sarajeva.

Hor MIZ Sarajevo i gosti – imami i hafizi iz Turske su upriličili program koji će se dugo pamtiti. Bilo je zadovoljstvo slušati  i pratiti  učenje Kur'ana, mevluda na turskom i bosanskom jeziku, ilahija, salavata i tekbira. Programu je prisustvovao i veliki broj sarajevskih imama, a Careva džamija je bila premala da primi sve vjernike, pa je i harem, uz sofe Sultan Fatihove džamije, bio poprilično popunjen. Nakon više od dva sata ugodnog  programa, muftija Hasan Atli, je na arapskom, turskom i bosankom jeziku proučio dovu kojom je okončana mevludska svečanost u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji!

Edin Spahić 

(www.medzlis-sa.ba)