Oskrnavljena Krpić džamija u Bijeljini

Oskrnavljena Krpić džamija u Bijeljini

Na fasadi Krpić džamije u Bijeljini, najvjerovatnije 12. oktobra u noćnom ili ranim jutarnjim satima, za sada nepoznati počinitelj crvenim sprejem napisao je grafit sa četiri ćirilična slova „s“, imenom „Dragan Đurić“ i „uczaklanje“. Da bi ušao u dvorište džamije koja je u završnoj fazi obnove, vandal je polomio dio drvene ograde.

krp1
Medžlis Islamske zajednice Bijeljina obavijestio je policiju o ovom nedjelu, a istražitelji su odmah izašli na lice mjesta. Za sada nema svjedoka ovoga što je učinjeno, ali se nagađa da je poruka u kojoj se pominje „klanje“ upućena od strane navijača beogradskog FK Crvena Zvezda. Okupljeni građani su komentirali da je osoba koja se pominje, Dragan Đurić, najvjerovatnije kontroverzni biznismen i nekadašnji predsjednik FK Partizan, kojeg ne vole navijači Zvezde te da je morbidna poruka u kojoj se pominje klanje, navodno, upućena njemu i simpatizerima FK Partizan.

krp2
Međutim, četiri slova „s“ i poziv na klanje bilo koga i u ime bilo čega, ispisan na fasadi džamije, mnogo je više od puke obijesti navijačkih skupina koji su za tako nešto mogli izabrati bilo koji zid ili ogradu u Bijeljini. Zašto su izabrali baš fasadu džamije, to samo oni znaju. Medžlis Islamske zajednice Bijeljina o ovome je obavijestio Muftijstvo tuzlansko i Međureligijsko vijeće u BiH.

krp3