Osniva se Fondacija “Ibrahim, Ejjub i Osman”

Osniva se Fondacija “Ibrahim, Ejjub i Osman”

U dvorištu Atik čaršijske džamije u Janji, u utorak 23. jula, upriličen je iftar pod pokroviteljstvom Ureda za BiH Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pored članova skupštine i izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Janja, prisustvovali su gosti iz bijeljinskog “Merhameta” i MIZ Bijeljina, delegacija goraždanskih privrednika, te predstavnici MIZ Goražde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Glavni imam Janje Omer ef. Camić, koji je nedavno izgubio sina u tragičnom utapanju u Drini tri janjanska dječaka, zahvalio se organizatoru i gostima koji su zijaretili Janju. Također se zahvalio svima koji su pomogli u traženju tijela utopljenika i organizaciji dženaze. “Hvala vam što ste večeras ovdje sa nama. U iftaru i sehuru je veliki bereket. Pitali su me hoće li biti ovaj ranije planirani iftar? Rekao sam da zajednica ne smije trpjeti, a Allah dž.š. najbolje zna. Na prijedlog članova izvršnog odbora već smo pokrenuli jedan plemeniti projekat. Osnovali smo Fondaciju za stipendiranje učenika pod nazivom “Ibrahim, Ejjub i Osman”, u čast naših nastradalih sinova, ali i kao pomoć svima kojima je to potrebno. Prvi novac uplatio je otac rahmetli Ibrahima Korajčevića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Prilog za Fondaciju dao je i Omer efendija, a janjanska dijaspora također daje svoje priloge. Amir Ćoralić, tehnički direktor u goraždanskoj kompaniji “Bekto Preciza” i zet porodice Bekto, diskretno je obznanio i najavio svoju pomoć medžlisima Islamske zajednice u Janji i Bijeljini. Nakon iftara i prigodnog druženja, jacija-namaz imamio je glavni imam MIZ Goražde Rasim ef. Džafić, a teravih-namaz imamio je Nisvet ef. Omredić, imam goraždanskog džemata Vitkovići.