Osuda stavljanja dr. Karadavija na Interpolovu listu

Osuda stavljanja dr. Karadavija na Interpolovu listu

Sarajevo, 09. decembar 2014. (MINA) – Kancelarija reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, povodom stavljanja na Interpolovu listu jednog od najuglednijih muslimanskih intelektualca i alima dr. Jusufa Karadavija, izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Stavljanje na Interpolovu listu šejha dr. Jusufa Karadavija, 88-godišnjeg istaknutog muslimanskog intelektualaca i alima, predstavlja grubi atak na slobodu mišljenja i intelektualnog djelovanja, kao osnovnog ljudskog prava i uslova napretka čovječanstva.

S intelektualnim i političkim stavovima dr. Jusufa Karadavija može se slagati ili ne slagati, međutim ne može se prihvatiti ili podržavati da se bilo gdje u svijetu vrši progon ili pritisak na intelektualce zbog njihovog mišljenja i različitih pogleda.

Islamska zajednica oštro osuđujući ovakav postupak, izražava duboku zabrinutost zbog pristajanja međunarodnih institucija da budu instrument preko kojih se vrši pritisak na intelektualce i pokušava ograničavati sloboda mišljenja i govora, kao jednog od temeljnih prava zaštićenog brojnim međunarodnim dokumentima i obavezom država članica UN da se ono na svim mjestima jednako i potpuno implementira i štiti.

Dr. Jusuf Karadavi je u mnogim prilikama jasno osudio nasilje i terorizam, pozivao na poštivanje ljudskog dostojanstva i jednakopravnost svih ljudi, stoga odluka o obavezi njegovog privođenja predstavlja političku volju i odluku, jer ne može biti potkrijepljena činjenicama.