Palestinski muftija u Potočarima: Svaki nišan znači jedan ugašeni život

Palestinski muftija u Potočarima: Svaki nišan znači jedan ugašeni život

Palestinski muftija i imam džamije Mesdžidu-l-Aksa iz Jerusalema šejh Muhammed Ahmed Husejn, koji ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, u četvrtak 11. 12. 2014. godine posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine. Obilaskom mezarja i učenjem Fatihe odao je počast žrtavama genocida.

Palestinskog muftiju u mezarju Memorijalnog centra dočekali su: Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra, predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, predstavnice srebreničkih udruženja žrtava genocida kao i predstavnici općine Srebrenica.

U Memorijalnom centru muftija je kazao: „Čovjek kada dođe u Potočare ne može da izrazi sve ono što u sebi osjeća kada vidi rezultate genocida, jer svaki mezar u Potočarima je simbol za jedan život. Svaki nišan u Memorijalnom centra simboliše jednog čovjeka koji je imao svoj imetak, svoju porodicu i u jednom trenutuku sve je izgubljeno, i takvih je na hiljade. Sve to ostavlja veliki trag na duši  njihovih porodica, rodbine. I mi kada stanemo pred žrtvama genocida želimo da čovječanstvo ne izgubi svoju humanost. Želimo da čovječanstvo ozdravi, da čovjek može živjeti pored drugog čovjeka“, dodajući kako palestinski narod saosjeća sa svima onima koji su izgubili svoje najmilije.

Po završetku posjete Memorijalnom centru, muftija i  ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoor, održali su sastanak sa predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.