Počela izgradnja nove džamije u Cerskoj

Počela izgradnja nove džamije u Cerskoj

Izgradnja nove džamije u Cerskoj odvija se prema planu. Lokaciju je posjetio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Pored muftije Fazlovića, lokalitete na kojima se gradi nova džamija u Cerskoj i mesdžid u Gobeljama, obišli su dr. Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, Mujo Hadžiomerović, predsjednik Izvršnog odbora medžlisa Vlasenica i Nurdin-ef. Grahić, glavni imam MIZ Vlasenica.

Podsjećamo, u prirodnoj nesreći koja je pogodila BiH ove godine, od posljedica klizanja velikih količina zemljane mase, džamija izgrađena nakon rata u Cerskoj, u potpunosti je uništena.

Stanovnici Cerske kažu da su im osjećanja ovih dana pomiješana. Osjećaju tugu zbog majskih nepogoda, gubitka jednog ljudskog života i džamije koju je uništilo veliko klizište. S druge strane, sretni su jer se život normalizirao, a gradnja novog vjerskog objekta je počela. Sretni su i u Islamskoj zajednici BiH. Iz vlastitog fonda uspjeli su osigurati 30 hiljada KM. Temelji su završeni, a nabavljen je i dio građevinskog materijala.

– Radosni smo što su ove pripreme tekle u skladu sa neophodnim stručnim i tehničkim standardima. Pored džamije, koja će se graditi na ovom mjestu u Cerskoj, gradit ćemo paralelno i mesdžid u Gobeljama, s obzirom da je riječ o džematu koji se sastoji od nekoliko mahala koje su udaljene jedna od druge. Imamo ovdje, hvala Bogu, i djece i omladine, te su nam potrebni ovi vjerski objekti, u prvome redu džamija, a poslije ćemo graditi i druge pomoćne objekte – istakao je ovom prilikom muftija Fazlović.

Džematlije iz Vlasenice dobili su obećanje od drugih bosanskohercegovačkih džemata, ali se nadaju i da će pomoći ljudi iz ovih krajeva koji žive i rade u inozemstvu. Gradnju džamije bi najlakše bilo realizirati ako se pojavi donator koji bi finansirao veći dio radova.

Zemljište za izgradnju objekta uvakufio je Bego-ef. Selimović. On je i predsjednik Građevinskog odbora. Apelovao je i na državne institucije da pomognu izgradnju nove džamije. Iako je objekat stare džamije zatrpan, munara nije oštećena. Neće biti srušena. Ideja je, da se napravi veza između dva objekta, kako bi se ezan mogao čuti s dvije strane.