Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1435/2014.

Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1435/2014.

Bismillahirrahmanirrahim! Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

Sutra nastupa prvi dan blagoslovljenog Kurban-bajrama, koji će naša srca i domove ozariti svojim nurom i blagošću.

Njegova najvažnija obilježja su ibadeti hadža i kurbana, čije vrijednosti ga određuju velikim blagdanom, kao što veličinu ramazanskog bajrama određuje vrijednost ibadeta posta. Sve ove islamske dužnosti imaju za cilj jačanje našeg imana i takvaluka, vjerovanja i bogobojaznosti. Istinska bogobojaznost vodi najvišem stepenu ljudske plemenitosti, što je kriterij iz Kur'ana Časnog: Najugledniji i najplemenitiji kod Allaha je onaj koji je najbogobojazniji. (Hudžurat, 13.)

Stoga je zadaća svakog ljudskog bića da razvije i usavrši svoja plemenita svojstva, kako bi postigao Božije zadovoljstvo, ali i ostavio najbolje tragove u svom kratkom dunjalučkom životu, po kojima će ga oni što dolaze znati i spominjati.

Najbolji put za ispunjenje ovih uzvišenih težnji je naša saradnja i međusobno potpomaganje u dobročinstvu i čestitosti, a napuštanje djela koja nas okreću grijehu i nesporazumima.

Bajram nas uvodi u stanje vjerničkog duhovnog uzdizanja, ali nas snažno obavezuje na brigu o bratu i komšiji, zajednici i društvu.

Pozivam vas da u danima ovog blagdana obnovimo i pojačamo svijest o bolu i nevolji drugoga. Budimo istrajni i ostanimo uz one koji su zapali u kušnje zbog prirodnih nepogoda u proljeće i u kasno ljeto ove godine, kada su naša humanost i solidarnost bile na provjeri, naša plemenitost na ispitu, a naši međuljudski odnosi u centru pažnje.

Nemojmo napustiti i zaboraviti ljude kojima je pomoć potrebna.

Činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ je Boga Svemogućeg, koji treba poimati kao najviši princip ljudskog postojanja.

Draga braćo i poštovane sestre.

Allaha Uzvišenog molim da vam podari dug život, oplemenjen lijepom naravi i dobrim djelima, i da ispuni vaše najveće želje.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke, u nadi da će svoju duhovnu radost podijeliti sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun.