Poruke Hidžre

Poruke Hidžre

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina…

Hidžra je jedan od najznačajnijih događaja u povjesti Islama. Donijela je prekretnicu Poslanikovoj, a.s., misiji. Sve poteškoće i nedaće sa kojima su se susretali prvi muslimani na čelu sa Muhammedom, a.s., poslije Hidžre znatno su smanjenje, otvara se novo poglavlje i mogućnost lakšeg i djelotvornijeg djelovanja na putu ka približavanju ljudima Allahove poruke.

„Onaj ko se iseli Allaha radi naći će na zemlji mnogo mjesta, uprkos svojih neprijatelja i slobodu, a onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna, a Allah mnogo prašta i milostiv je.“ (En-Nisa, 100.)

Poslanik, a.s., poruke Hidžre šalje svima nama, da pogledamo oko sebe i vidimo šta možemo uraditi za naše bolje sutra, da vidimo i primjetimo mogućnosti koje nam život nudi. Poruke Hidžre su žive i djelatne do Sudnjeg dana, a nama, danas posebna su inspiracija koja nam u vremenu smutnje itekako može mnogo toga ponuditi. Hidžrom neke stvari ostavljamo a neke prihvatamo. Ostavljamo praznu priču prihvatajući se posla, ostavljamo naivnost, a prihvatamo ozbiljnost naše sudbine. Ostavljamo međusobno nepovjerenje, a prihvatamo se bratskog povjerenja. Ostavljamo neznanje, a prihvatamo znanje. Ostavljamo sve što je štetno za nas, naše porodice, zajednicu i državu, a prihvatamo sve ono što će svima nama korist donijeti.

S tim u vezi, molim Allaha, dž.š., da nam u Novoj hidžretskoj 1439. godini omili vjeru muhadžira i obistini bratsku ljubav ensarija. Povodom nastupajuće Nove 1439. hidžretske godine Medžlis Islamske zajednice Bijeljina u svim našim džamijama organizira prigodne programe. Centralni program povodom Nove hidžretske godine za Medžlis Islamske zajednice Bijeljina održat će se u sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini u četvrtak 21. Septembra poslije akšam namaza.