Posthumno priznanje Muftijstva tuzlanskog Fahrudin-ef. Mujanoviću

Posthumno priznanje Muftijstva tuzlanskog Fahrudin-ef. Mujanoviću

Kelimei-tevhid i hatma dova proučeni su pred dušu rahmetli Fahrudin-ef. Mujanovića u nedjelju, 26. septembra 2021. godine.

Tom prilikom u džamiji u Odžaku, posthumno je uručeno priznanje Muftijstva tuzlanskog Fahrudin-ef. Mujanoviću, rahmetullahi alejhi, za obavljanje časne uloge imama, hatiba, muallima i glavnog imama Medžlisa Odžak tokom svog radnog vijeka i za doprinos plemenitoj misiji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na području Muftiluka tuzlanskog.

Priznanje je članovima porodice, u ime muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, uručio dr. Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli. Dr. Hatunić je istakao ulogu i angažman Fahrudin efendije u misiji Islamske zajednice, te njegovu lijepu narav po kojoj ga pamte oni koji su ga poznavali i s njim sarađivali.

Prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Odžak Safet-ef. Karahmetović i dr. Mustafa Prljača koji je zajedno s Fahrudin efendijom pohađao Gazi Husrev-begovu medresu. U ime porodice Mujanović riječi zahvalnosti uputio je sin Nedžmin Mujanović. Programu u džamiji u Odžaku prisustvovali su glavni imami s područja Muftiluka tuzlanskog, imami i brojni džematlije iz Odžka i drugih gradova.

Fahrudin-ef. Mujanović je nakon završene Gazi Husrev-begove medrese kraće vrijeme radio u džematu Tarevci, a od 1984. godine obavljao je dužnost imama i glavnog imama u Odžaku. Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Općina Odžak nekoliko puta su nagrađivali Fahrudin-ef. Mujanovića za njegovo nesebično zalaganje i vrijedan rad. Džematlije iz Odžaka posebno ističu njegov angažman tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je brinuo o izbjeglicama iz naše zemlje u Republici Hrvatskoj, a zatim organizovao povratak u Odžak i izgradnju infrastrukture u ovom porušenom gradu. U nekoliko saziva biran je za člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bio je član Upravnog odbora Behram–begove medrese i delegat u Udruženju ilmijje. Na Ahiret je preselio u četvrtak, 24. septembra 2020. godine u 59. godini života, a ukopan je na Šehidskom mezarju u Odžaku.

 

muftijstvotz.ba