Predstavljamo novu knjigu Jusufa Džafića “Evlija Čelebija o Bošnjacima”

Predstavljamo novu knjigu Jusufa Džafića “Evlija Čelebija o Bošnjacima”

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina poziva vas na predstavljanje nove knjige Jusufa Džafića “Evlija Čelebija o Bošnjacima”, u ponedjeljak 28. decembra 2015. godine poslije jacija namaza, u Mektebskom centru u Bijeljini. Jacija namaz je u 17:54, a predstavljanje knjige u 18:30 sati. Bujrum! Es-selamu alejkum.

celebija plakat

EVLIJA ČELEBIJA O BOŠNJACIMA je prva knjiga na našim prostorima u zadnjih 30 godina koja se bavi tematikom Evlije Čelebije i njegovog Putopisa, čuvene Sejahtname. Inače, ovo je prva knjiga koja se bavi predmetom odnosa Evlije Čelebije prema Bošnjacima, kako onima u Bosni, tako i širom Osmanskog carstva.

Jusuf Džafić rodio se u Bijeljini, uoči ratnih stradanja na našim prostorima. Kao dijete proživio je vrijeme stradanja i poniženja. Bio je najbolji učenik osnovne škole koju je pohađao u rodnom gradu, 2010. je najbolji učenik 334. generacije Behram-begove medrese u Tuzli, a 2015. godine hafiz Jusuf Džafić diplomirao je na prestižnom, najstarijem univerzitetu na svijetu Al-Azhar u Kairu.