Predstavljena knjiga Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem

Predstavljena knjiga Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem

Autor: A.Đ.

www.muftijstvotz.ba

Promocija knjige Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem održana je u četvrtak, 24. januara 2019. godine u Tuzli. O knjizi su govorili dr. Šefko Sulejmanović, dr. Adnan Tufekčić, dr. Rusmir Šadić i mr. hafiz Edin Dedić. Prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić. Prevodioci ovog vrijednog djela su mr. hafiz Edin Dedić i prof. Jusuf Džafić, a izdavač je Institut za društvena i religijska istraživanja.

Knjiga Odgoj Salahuddinove generacje i povratak u Jerusalem dr. Madžida Arsana el-Kejlanija je aktuelno, vjerodostojno i inteligentno napisano štivo, koje vrlo senzibilno prepoznaje, potom i kompetentno tretira neka od najznačajnijih pitanja muslimanskog ummeta, osobito iz perioda njegove klonulosti i slabosti poput nejedinstva, ideoloških sukoba, frakcijskih usitnjavanja i destrukcije njegovog bića, neodgovornosti, duhovne i moralne nestasalosti uleme, muslimanskih vođa i vladara, insuficijencije muslimanskog intelekta i vjerodostojnog znanja, slabljenja morala kod pojedinaca i zajednice, odsustvo iskrenosti, te oskudijevanja u ispunjenu, za muslimane presudno fundamentalne, naredbe “pozivanja dobru i sprečavanja zla”.

Promociju je organizovao Institut za društvena i religijska istraživanja, a suorganizatori su bili Behram-begova medresa, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i biblioteka Behram-beg. Moderator je bio Emir Šečić, a u programu je učestvovao i hor Behram-begove medrese.