Predstavnici Bošnjaka u RS-u posjetili memorijalne centre Veljaci i Potočari

Predstavnici Bošnjaka u RS-u posjetili memorijalne centre Veljaci i Potočari

www.bir.ba

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska danas je, zajedno sa izabranim i imenovanim predstavnicima Bošnjaka u tom entitetu, posjetio memorijalne centre Veljaci kod Bratunca i Potočari kod Srebrenice, gdje su odali počast žrtvama etničkog čišćenja i genocida počinjenog od 1992. do 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zajedno sa Salkićem, memorijalne centre su posjetili i Begija Smajić, zastupnica koalicije “Zajedno za BiH“ u Skupštini RS, Alija Tabaković i Faruk Đozić, delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, te bošnjački predstavnici u Bratuncu i Srebrenici i članovi udruženja žrtava.

Najprije je posjećen Memorijalni centar Veljaci, gdje je do sada ukopano oko 300 žrtava iz Bratunca koje su ubijene tokom etničkog čišćenja 1992. godine. Najmlađa žrtva koja je ukopana u ovom mezarju je Emir Suljić, koji je imao samo dva dana kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Zahida Suljagić imala 110 godina kada je ubijena.

Potom je delegacija posjetila i Memorijalni centar Potočari, gdje je do sada ukopano 6.610 žrtava genocida, a među njima i beba Fatima Muhić, koja je imala dva dana kada je ubijena, te najstarija Šaha Izmirlić, ubijena u 94. godini života, navode iz Kabineta potpredsjednika Salkića.

“Ova dva memorijalna centra, ali i memorijalni centri, mezarja i šehidska spomen – obilježja u Vlasenici, Zvorniku, Milićima, Višegradu, Foči, Prijedoru, Žepi, Bijeljini, Kotor Varošu, Doboju, Nevesinju, Osmacima, Čajniču, Gacku i mnogim drugim mjestima, svjedoci su zločinačke politike i zločinačke ideologije. Uprkos činjenici da postoje zvanične presude međunarodnih i domaćih sudova o počinjenom genocidu, nažalost, danas postoje ljudi i politike koje zvanično i institucionalno negiraju genocid i glorificiraju presuđene ratne zločince. Upravo danas, na 9. januar, posjetili smo ova mjesta da se sjetimo nevinih žrtava jednog projekta koji je začet usvajanjem Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine, a nastavljen usvajanjem strateških ciljeva srpskog naroda u BiH 12. maja 1992. godine“, navode iz kabineta i dodaju:

“Želimo ovom posjetom da skrenemo pažnju domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti da nemamo pravo povlačiti se i pokleknuti pred najezdom laži, neistina i pokušaja iskrivljivanja istine o onome što se dešavalo tokom agresije na našu domovinu BiH. Ovom posjetom želimo pokazati koji su rezultati i posljedice odluka donesenih tog 9. januara i zašto za nas nije prihvatljivo obilježavanje 9. januara kao dana entiteta.“

Iz Kabineta potpredsjednika RS ističu da “sa ovog mjesta želimo da pozivamo građane u BiH, ali i cijelom svijetu, one kojima je stalo do istine i pravde, da se svakog 9. januara okupljamo i podsjećamo na zločine, koje je inicirala i počinila jedna mračna ideologija i zločinačka politika, koja je osuđena za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a čiji je konačni cilj bio nestanak Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine“.