Predstavnici MIZ Bijeljina na sastanku sa načelnikom općine Ugljevik

Predstavnici MIZ Bijeljina na sastanku sa načelnikom općine Ugljevik

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u četvrtak 3. marta 2016. godine, posjetili su općinu Ugljevik gdje su održali sastanak sa načelnikom ove općine Vasilijem Perićem. Razgovarano je o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i podršci koju je rukovodstvo ove općine pružalo i pružat će povratničkim mjesnim zajednicama. Istaknut je i značaj podrške predstavnicima Islamske zajednice u četiri džemata na području Ugljevika koji organizaciono pripadaju MIZ Bijeljina.

Sastanku sa načelnikom Perićem prisustvovali su Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije u Bijeljini i zamjenik glavnog imama Samir ef. Camića, zatim Emir Musli, predsjednik I.O. MIZ Bijeljina, te članovi I.O. MIZ Bijeljina Nihad Redžić, odbornik u Skupštini opštine Ugljevik, i Dževid Ahmetović, uposlenik opštinske administracije.

“U proteklom vremenskom periodu materijalno smo pomagali Islamsku zajednicu, a takve namjere imamo i u 2016. godini u kojoj ćemo izdvojiti jedan dio materijalnih sredstava za podršku projektima ove vjerske zajednice,” rekao je načelnik Vasilije Perić.

On je istaknuo da su u povratničkim mjesnim zajednicama Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, u saradnji sa drugim institucijama i organizacijama, u proteklom periodu urađeni brojni infrastrukturni projekti za poboljšanje kvaliteta života stanovništva. “Na žalost, nedostaju nova radna mjesta i podrška poljoprivrednicima. Ekonomska situacija je teška i to je problem koji nas sve opterećuje, a uglavnom ne zavisi samo od lokalne zajednice. Imamo planove kako da poboljšamo proces zapošljavanja, kako da pomognemo poljoprivrednicima i vjerujem da ćemo i u tim namjerama uspjeti,” zaključio je Perić.

Profesor Nihad Redžić potvrdio je dobru saradnju koja se ogleda u razumijevanju, svakodnevnoj komunikaciji i podršci svim značajnijim projektima koji su u proteklom periodu realizirani. “Mi koji smo u sve ovo uključeni od prvoga dana znamo koliko toga je trebalo da se uradi i koliko je urađeno. Znamo i šta još treba da se uradi i nadamo se i očekujemo podršku i u budućnosti,” kazao je Redžić.

Mirsad ef. Okanović prenio je selame i pozdrave glavnog imama te istaknuo da je Islamska zajednica u Bijeljini redovno obavještena o svim projektima koji se rade u povratničkim naseljima na području općine Ugljevik. “Saradnja sa općinom Ugljevik je na najvišem nivou i nadamo se da će tako biti i ubuduće, na obostrano zadovoljstvo,” kazao je Mirsad ef. Okanović.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina, Emir Musli, zahvalio se općini Ugljevik za dobar odnos prema povratnicima i za podršku radu Islamske zajednice. “Posebno se zahvaljujem načelniku Periću jer je njegov odnos isti prema svim građanima, što je najbolji zalog povjerenju i sigurnosti povratnika, Bošnjaka muslimana u ovim krajevima. Mnogo je urađeno u povratničkim naseljima općine Ugljevik i MIZ Bijeljina će načelniku i njegovim saradnicima dati podršku u daljem radu,” rekao je Musli.

Kao znak zahvalnosti načelniku Vasiliju Periću, predstavnici MIZ Bijeljina uručili  su sliku, ulje na platnu bijeljinskog slikara amatera Seada Vidinlića.

DSCN0493