PRIJAVITE SE ZA POPISIVAČA!

PRIJAVITE SE ZA POPISIVAČA!

Javni poziv će biti objavljen u medijima, na zvaničnim web stranicama statističkih institucija u BiH te na oglasnim pločama i web stranicama općina i gradova. Više informacija Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske objavit će danas, 10. jula.

U susret prvom poslijeratnom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, objavit će sutra javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače.

Svi zainteresirani su pozvani da se prijave, i to u periodu od 11. do 31. jula ove godine, svakoga radnog dana između 10 i 15 sati, tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija općina i gradova i popuniti tipski obrazac „Prijava za sudjelovanje u Popisu“.

Kriteriji za izbor popisivača i općinskih/gradskih instruktora su da je državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kad aplicira (punoljetno lice), da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada – da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao, da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada – i za popisivače – da ima čitak rukopis.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica. Za potrebe popisa bit će angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 općinskih instruktora. Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači i instruktori koji budu učestvovali u popisu primit će naknadu za izvršene zadatke. Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i općinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i općinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena. Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

Radiosarajevo.ba

www.bhas.ba