Prije 20 godina obnovljen rad Medžlisa IZ Bijeljina

Prije 20 godina obnovljen rad Medžlisa IZ Bijeljina

Tekst i Foto: Amina Đulović…www.muftijstvotz.ba

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina u nedjelju 3. septembra je u Centru za kulturu “Semberija”, održana tradicionalna šesnaesta po redu Kurban-bajramska akademija pod nazivom “Šapat vremena”.

Svečanoj akademiji prisustvovao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, kao i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imami, imami, brojne džematlije i gosti.

Ovogodišnji Kurban-bajram za Medžlis Islamske zajednice Bijeljina je poseban. Osim bajramske radosti obilježavanje dvadesete godišnjice od obnavljanja rada Medžlisa pruža dodatnu radost i satisfakciju da se nastavi djelovati kako bi misija Islamske zajednice u ovom dijelu naše domovine bila još uspješnija.

„Ponovno obnavljanje rada Medžlisa IZ-e Bijeljina pokazatelj je entuzijazma i odlučnosti pojedinaca koji su poveli zajednicu u smjeru vraćanja putu vjere i optimizma, a sami znamo koliko je bilo teško napraviti taj prvi korak. Islamska zajednica je kroz ovih dvadeset godina pokazala da postoje mogućnosti za djelovanje. Pored činjenice da smo morali zajedno obnoviti svu uništenu infrastrukturu Medžlisa, nismo zapostavili ni jačanje nacionalnog i vjerskog identiteta. Naša djeca i omladina imaju mjesto gdje se okupljaju i gdje uče o sebi. Relizirali smo i niz projekata na međunarodnom nivou koji su doprinijeli prezentaciji našeg grada i Medžlisa. To su putevi i smjernice koji će ovom dijelu Bosne i Hercegovine omogućiti ljepšu i prosperitetniju budućnost,“ kazao je Samir-ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bijeljina.

U svom obraćanju prisutnima muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je naglasio da je ovo akademija kojoj se Bošnjaci u Bijeljini i drugim gradovima svakog Kurban-bajrama istinski raduju. Mladi koje okuplja Islamska zajednica su ukras ovoga grada i ponos Islamske zajednice, kazao je muftija Fazlović.

„Nakon dvadeset godina teškog i napornog rada, hvala Dragom Bogu, uz Njegovu pomoć i vašu ljubav prema ovome gradu mnogi Bošnjaci nisu otišli iz Bijeljine, istrajali su. Kada pobijedi ono što je život, civilizacija, tome se trebaju radovati svi ljudi, ne samo muslimani. Vaša vjera, snaga, energija, tradicija, džemat i vaša organiziranost će biti zalog da uspijete i u budućnosti, a svi ćemo biti uz vas. Želim se u ovoj prilici zahvaliti poštovanom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću za njegovu časnu i veliku borbu na ovom putu. Čuvajte svoju vjeru, budite dobri muslimani, komšije i građani ovoga grada. Sve su to vrijednosti koje su spletene u našem duhu i našem poimanju sebe i drugih, svijeta u kojem živimo,“ kazao je muftija Fazlović.

Medžlis IZ-e Bijeljina nakon dvadeset godina obnove i ponovne izgradnje džamija naredne godine očekuje otvaranje i Krpića džamije.

„Mi smo imali devet gradilišta. Imami obično nisu zaduženi da misle o gradilištima ili o projektima, ali naši su mislili. Bilo je puno napora i bit će još dok se sve to završi, i svima sam im mnogo zahvalan. Zahvalan sam svim našim vakifima i svim ljudima koji podržavaju naš rad. Naravno zahvalnost pripada dragom Allahu iznad svih, On nas je okupio i večeras ovdje, i okuplja nas u ovom poslu obnove rada Medžlisa IZ-e Bijeljina i obnove vjerskog života ovdje, života svih nas u ovom gradu i obnove BiH na ovom podneblju gdje se sastaju Drina i Sava,“ kazao je Musli.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, istakao je da je ova bajramska akademija posebno važna jer se njome podsjeća na 20 godina obnoviteljskog rada Medžlisa IZ-e Bijeljina, što pokazuje da su Bošnjaci ovdje svoji na svome i da ovaj grad treba Islamsku zajednicu, treba Bošnjake, te da grad ne bi bio ovo što jeste bez Bošnjaka i bez ovakve Islamske zajednice.

Program svečane Kurban-bajramske akademije su izveli članovi sekcije Mektebskog centra Bijeljina.