Priznanje „Lastavička povelja“ dodijeljeno muftiji tuzlanskom

Priznanje „Lastavička povelja“ dodijeljeno muftiji tuzlanskom

U okviru vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2016“ u nedjelju 7. augusta 2016. godine na platou Lastavice, tromeđi zeničke, zavidovićke i kakanjske općine, na području Muftijstva zeničkog, održan je centralni program. Nažalost, zbog vremenskih prilika, obilne kiše i jakog vjetra, program se morao prilagoditi trenutnim uvjetima…www.muftijstvotz.ba

Nakon učenja Kur'ana, uvodno obraćanje je imao muftija zenički Ejub-ef. Dautović. Istakao je važnost Lastavice u povijesti bošnjačkoga naroda, kao zborišta i sastajališta, odakle je upućivana zahvala Allahu dž.š. na blagodatima, ali i davan zavjet očuvanja domovine, vjere, kulture, tradicije i jezika.

Izaslanik Reisul-uleme na ovogodišnjoj centralnoj svečanosti bio je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. U svome obraćanju muftija Fazlović je iskazao radost zbog posjete najpoznatijem dovištu Muftijstva zeničkog i jednom od najpoznatijih dovišta Islamske zajednice u BiH. Iskazao je zadovoljstvo što je obnovljena tradicija pohođenja ovoga mjesta, na kojemu su svoje služenje Bogu iskazivali naši preci. Istakao je da muslimani u Bosni i Hercegovini snažno njeguju vezu sa ovakvim toponimima, te je naš dug da to i dalje čuvamo i da naša dovišta unaprijeđujemo u svakom smislu. Naglasio je da smo kao narod, slijedeći sunnet Muhammeda a.s., također, tome dali i svoj prilog kroz osobenu bosansku tradiciju, te da su jedna od naših zlatnih niti i naša dovišta, odakle su se stalno upućivale dove Uzvišenom Allahu. A dova je, podsjetio je muftija Fazlović, osnova naše pobožnosti i naše veze sa Gospodarom svjetova.

Potom su dodijeljena priznanja: „Sultan Mehmed Fatih“ za doprinos u odbrani BiH u vrijeme agresije na našu zemlju, „Lastavička plaketa“ za doprinos u organiziranju ove manifestacije, te „Lastavička povelja“ za doprinos institucionalnom razvoju Islamske zajednice i širenju islamske misli u Bosni i Hercegovini.

Priznanje „Lastavička povelja“ ove godine je dodijeljena Vahid-ef. Fazloviću, muftiji tuzlanskom.

Na kraju programa dovu je proučio Jakub-ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica.