Prvi Iftar u okviru institucija RS

Prvi Iftar u okviru institucija RS

Prvom iftaru u Banjoj Luci, u okviru institucija Republike Srpske, koji je sinoć, 15. jula, u banjalučkom hotelu “Bosna” organizirao potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić, prisustvovalo je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović te zvaničnici oba entiteta i države BiH. Iftaru su prisustvovali svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice na prostoru RS, među kojima i Omer ef. Camić iz MIZ Janja, te Samir ef. Camić iz MIZ Bijeljina.

vlada_rs_zgrada

Salkić je podsjetio na poruke Ramazana te izrazio uvjerenje da su ovakvi susreti i razgovori potrebni svima u BiH kako bi se bolje razumijeli i uvažavali.

Posebno ga raduje da su se Iftaru odazvali brojni gosti.

Reis Kavazović je u izjavi Feni istakao je da je Ramazan dobra prilika da se pošalje pozitivna poruka i za Bošnjake koji žive u Banjoj Luci, RS-u i BiH.

-Nadam se da je pred nama vrijeme, koje će, ako ništa ličiti na ovo ramazansko i da će odnosi među nama biti bolji, a svim se moramo za to zalagati – kazao je reis Kavazović.

I predsjedavajući Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić također je rekao u izjavi Feni da je Ramazan mjesec provjere za sve muslimane u odanosti Bogu, u kojem trebaju biti bliski jedni drugima i pokazivati da podržavaju jedni druge.

-Došao sam u Banju Luku da podržim Bošnjake i da budem sa svojim kolegama iz Narodne skupštine RS-a, koji su me pozvali – reako je Škaljić.

Zadovoljstvo zbog poziva na Iftar izrazila je i predsjendica Vlade RS-a Željka Cvijanović ističući da je to dobra prilika da se pošalje poruka tolerancije.

-To je nešto što je dominatno za sve nas u budućnosti – rekla je Cvijanović.

Iftaru su se odazvali zvaničnici oba bh. entiteta iz sva tri naroda, a između ostalih, bili su prisutni predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, potpredsjednik parlamenta Predrag Gluhaković, ministrice u Vladi RS-a Lejla Rešić, Gorana Zlatković, te Maida Hrstić-Ibrišagić, kao zvaničnici Federalne vlade, među kojima i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović te brojni zvaničnici SDA i drugih stranaka u BiH.

Na Iftaru su bili i muftija banjalučki Edhem Čamdžić te brojni drugi predstavnici Islamske zajednice u BiH.