Radost zajedničkog iftara na Trgu slobode u Tuzli

Radost zajedničkog iftara na Trgu slobode u Tuzli

www.muftijstvotz.ba

Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je veliki iftar u subotu 19. maja na Trgu slobode u Tuzli.
Iftar, kojem je prisustvovalo oko 2.000 ljudi, organiziran je uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese, Grada Tuzla, gradskih i kantonalnih preduzeća, privrednih subjekata, udruženja, organizacija i pojedinaca sa tuzlanskog područja. Podršku u organizaciji iftara dala je i Vlada Tuzlanskog kantona.


Iftaru je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla, predsjednik tuzlanskoga Medžlisa Hasan-ef. Spahić, imami, predstavnici Gradske uprave i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Tuzli, kao i brojni džematlije.
U ime organizatora prisutnima se obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović. Huskanović se zahvalio svima koji su doprinijeli da ovaj veliki iftar bude uspješan, ističuči značajnu ulogu tuzlanskih imama, džematlija i omladine u priremi i organizaciji. U ime gradonačelnika Imamovića obratio se Zijad Lugavić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da smo s velikom radošću dočekali blagoslovljeni mjesec ramazan, mjeseca Allahove milosti i Allahovog oprosta.
„Nemamo toliko riječi, nismo kadri kazati ono što nam sa ovim mjesecom dolazi od Allahovih blagoslova. Najvažnije je da shvatimo da je ramazanski post naše najveće dobro u mjesecu ramazanu, te da uz čvrst nijet budemo odlučni da postimo ramazanske dane. Post je velika mudost naše vjere. Ništa nam, tako kao post, ne može dati i duhovno i tjelesno zdravlje. Post je radi bogobojaznosti. Ona je najvažniji produkt posta. Upravo je bogobojaznost zdravlje našeg duha, naše duše. I ovim iftarom mi potvrđujemo svoju radost zbog ramazana i ramazanskog posta,“ kazao je muftija Fazlović.
Muftija je zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Tuzla, imamima i džematlijama, kao i svim donatorima, posebno gradskoj upravi ovoga Grada, što su učestvovali u pripremi ove zajedničke iftarske radosti.

Ašere su proučili hafiz Diya’ Nasiruddin iz Jordana i Muhamed Čirak, mekteblija iz Tuzle, a izvođenjem ilahija i kasida nastupio je Armin Muzaferija.

S ovim velikim iftarom počela je i manifestacija „Ramazan u Bosni“, koja je ranijih godina održavana u Sarajevu a prošle godine i u Tuzli. Manifestacija se ove godine se održava u Tuzli 19. i 20. maja, a program će biti održan i u Brčkom, Bratuncu, Zvorniku i Bijeljini.