Ramazanska poruka muftije tuzlanskog: Ramazan je mjesec blagoslovljenog vremena

Ramazanska poruka muftije tuzlanskog: Ramazan je mjesec blagoslovljenog vremena

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Zahvalu upućujemo Njemu, Gospodaru našem i Gospodaru svih svjetova.

Neka su mir i spas na Njegovog poslanika Muhammeda, alejhi selam, i sve muslimane, u svim vremenima.

Ramazan je mjesec blagoslovljenog vremena. U njemu se vjerničke duše ispune blagošću koja se širi i dijeli u našim domovima i među ljudima. U našem jednogodišnjem vjerničkom hodu kroz život, ovo je gost kojeg s radošću iščekujemo. On je jasni putokaz. Ramazan je sama sušta vjernička radost, važan predah od svakodnevnih napora i borbi, te prilika da prikupimo novu snagu i spremno se suočimo s novim izazovima.

Milost koja nas krijepi u ovom mjesecu jednaka je prema svima, i prema siromašnom i bogatom, i prema slabom i jakom. Naše je samo da joj se predamo.

Post u ramazanu je vrhunski ibadet, izraz duboke i nepatvorene predanosti Allahu Uzvišenom, vjerničkog uzdaha i skrušene dove. Post odvaja dobro u vjerniku od svega onoga lošeg i suvišnog, navika i postupaka kojih se treba oslobađati. On učini da dobrota zasija u svoj svojoj punini.

I drugi izrazi vjernikove predanosti Allahu, dželle šanuhu, u ovom mjesecu se na najljepši način upotpune. Zato u ramazanu puno učimo Kur'an, klanjamo teravih i druge namaze, sabiremo svoje materijalno stanje pa izdvajamo ono što nam je Uzvišeni naložio da izdvojimo… Naše porodice su na okupu. Naši safovi se poprave i učvrste. I iftarska, i sehurska, i ibadetska sofra više odišu našim zajedništvom, iskrenošću i bratstvom.

Još više se okrenimo svojima najmilijima i neka naša srca budu puna ljubavi, samilosti i dobrohotnosti prema njima. Posjećujmo ih, provodimo vrijeme s njima, poštujmo ih, naročito mlađi starije, sinovi i kćeri roditelje… Neka i naša rodbina, i prijatelji i komšije osjete da u našem govoru nema ružnih riječi, da je naše poštovanje prema njima i zajednici u kojoj živimo iskreno i duboko, da je naša spremnost na činjenje za dobrobit svih ljudi iskrena i velika.

Ramazan nam dolazi s posebnim i najvažnijim ponudama Božije milosti i oprosta. Neka ih naša srca i duše prihvate i neka se oplemene u ovim danima posebne vrijednosti.

Svim muslimanima, vjernicima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine i naše Islamske zajednice, svim džematlijama Muftiluka tuzlanskog, želim punu predanost ramazanskim ibadetima i blagoslovljenom životu u našim džamijama i džematima.

Ramazan šerif mubarek olsun.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko