Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo i poštovane sestre!

I ovogodišnji ramazani-šerif dočekujemo u stanju opće zabrinutosti i mnogostrukih kušnji izazvanih pandemijom koja već dugo traje. Svjedoci smo da zarazna virusna bolest u posljednje vrijeme uzima sve više maha, a istovremeno nas opterećuju i mnoge druge naše ljudske slabosti. Kad sve ovo imamo na umu, susret s mjesecom ramazanom donosi nam još više radosti i nade.

Stoga požurimo u okrilje Allahove milosti, oprosta i zaštite što nam se u mubarek-ramazanu obilato nudi. S najdubljom odlučnošću i skrušenošću prihvatimo poziv Svemilosnog i predano postimo ramazanske dane. Dugotrajni ramazanski post, praćen pojačanim ibadetom namaza i dove, te izdašnim dobročinstvom, dokazani je lijek i za dušu i za tijelo, a takva, temeljita i cjelovita, terapija itekako nam je potrebna.

Često smo zabrinuti zbog brojnih bolesti koje slabe i ugrožavaju naša tijela, a daleko manje razmišljamo o bolestima u koje zapadaju ljudske duše. Neke od njih su se proširile poput pandemije. Jer da čovjek nije u ovolikoj mjeri ohol i nasilan, sebičan i pohlepan, među ljudima bi bilo mnogo više mira i svi bi imali dovoljno hrane i vode, te drugih neophodnih resursa za dostojan život. I zdravstvena pomoć, lijekovi, pa i vakcine, brže i lakše bi dopirale do svih. Ako ljudi svoje neumjerenosti, prizemne prohtjeve i bolesne ambicije ne ukrote i koliko-toliko zadrže u razumnim granicama, njihova opaka nezajažljivost vodit će ih u sve dublji ponor međusobnog nerazumijevanja i suprostavljenosti, iz kojeg se niko neće moći potpuno spasiti. Možda smo se približili granici kada će svaki teži usud i nevolja, neminovno i bez ostatka, biti zajednički, globalni. Bez obzira u kojem dijelu planete i kojem narodu od strane nepromišljenih i zlobnih bio namijenjen. I prije su neki među nama vjerovali da je to u skladu s moralnim i etičkim zakonitostima, a danas je sve očiglednije da vrlo brzo zlo i nedaća namijenjena jednima kao neobuzdani plamen postaje pošast koja zahvati i ostale.

Otuda je kur'anska znamenja o bogobojaznosti, moralu i humanosti, o saradnji sinova Ademovih radi zajedničke dobrobiti, sadržana u ovoj poslijednjoj Božijoj poslanici koja potvrđuje ranije objavljene, neizmjerno važno u sadašnjosti čitati i prihvatati. Muslimani moraju daleko aktivnije i odgovornije pristupiti razumijevanju i svjedočenju spasonosne poruke Kur'ana časnog, posebno u mjesecu predanosti ibadetu posta i njegove objave. Nepresušna inspiracija, ali i obaveza (farz) na tom putu, nahodi se u sudbonosnoj ramazanskoj noći El-Kadr i prvim riječima Objave: Čitaj i uči u ime Gospodara tvog Koji stvara… (El-‘Alek, 1.) To znači čitaj i pronosi da je Stvoritelj nebesa i Zemlje čovječanstvu objavio Kur'an, Knjigu Mudru, koja je …trajni putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla… (El-Bekare, 185.).

Cijenjena braćo i sestre!

Obred i ibadet posta je oduvijek bio svojstven ljudima. Njegova neprolazna vrijednost je i u tome što dopire do samog središta ljudskog bića, snažno i uporedo podstičući razum na dublje promišljanje i spoznaju, a besmrtnu dušu da se očisti od grijeha i osigura u bogobojaznosti. Na to nas podsjeća slijedeća kratka i jasna kur'anska poruka: O, vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste ste bili bogobojazni i da biste se grijeha klonili. (El-Bekare, 183.) Ovdje se prisjetimo i riječi Muhammeda, alejhisselam: Post je štit od Vatre. (Nesa'i) A to znači od loših djela i od posljedica griješenja. Jer naši grijesi su najčešće uzrok velikih kušnji i nevolja u koje zapadamo.

U ovom vremenu je naročito važno da nam ramazan donese novu duhovnu snagu i spremnost da olakšamo jedni drugima kako bismo popravili stanje u kojem se nalazimo. Budimo zahvalni i pomozimo najzaslužnijima među nama koji svakodnevno brinu o zaštiti zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi. Istovremeno, od svih nas se očekuje da i ubuduće budemo postojani u svojoj odgovornosti.

Duboko iz srca i duše upućujmo dove Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u našoj lijepoj domovini, u svim sredinama i džematima Muftiluka tuzlanskog, olakša stanje, popravi ga, i daruje nam duhovno i fizičko zdravlje.

Ramazan šerif mubarek olsun!


Tuzla, 12. april 2021. godine / 30. ša'ban 1442. godine po Hidžri