Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio mekteb u živiničkom džematu Priluk

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio mekteb u živiničkom džematu Priluk

www.muftijstvotz.ba…Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović posjetio je, u nedjelju 15. oktobra, džemat Priluk, Medžlis IZ Živinice, i prisustvovao mektebskoj nastavi u ovom džematu.

Posjeti su prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i njegov pomoćnik Muamer Zukić, glavni živinički imam Sedin-ef. Karić, kao i šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Enes Svraka i šef Kabineta reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Reisu-l-ulema će u narednom periodu obići mektebe u svim muftilucima u BiH. Cilj ovih posjeta je da se stekne uvid u primjenu jedinstvenih standarda, metoda i nastavnih sredstava, kao i različitosti koje su uvjetovane objektivnim okolnostima s kojima se naši imami susreću na terenu.

Reisu-l-ulema je istakao da se cjelokupno društvo suočava sa različitim izazovima, pa tako i Islamska zajednica.

„Mi imamo dva zadatka. Jedno je da očuvamo naše islamsko vjerovanje, naš akaid onakav kakav on jeste, na temeljima Kur'ana i sunneta, da stalno produbljujemo tu svijest. Drugo je da čuvamo bošnjačku i muslimansku tradiciju na prostoru Bosne i Hercegovine. Mekteb je ustanova koja je nezaobilazna. Ona je temeljna. Bez tog pologa vjere u mektebu teško je kasnije graditi generacije. Mislim da smo na dobrom putu da program rada mektebske nastave osvježimo,“ kazao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon održanog časa, imam i muallim Azaudin-ef. Sakić je upoznao Reisu-l-ulemu sa uvijetima u kojima se odvija mektebska nastava za 135 mekteblija u ovom džematu.

„Moj cilj kao imama jeste da dijete koje izađe iz mekteba zna da uči Kur'an, da pravilno obavlja sve namaze i da poznaje 33 šarta. Pored ovoga u našem mektebu imamo i sekciju hifza gdje djeca imaju priliku da prošire svoje znanje nekim surama i odlomcima iz Kur'ana koji nisu obuhvaćeni mektebskim planom i programom,“ kazao je Sakić.

Gosti su ovom prilikom obišli i stara drvenu džamija u ovom džematu koja je izgrađena 1735. godine, a u novembru 2013. godine proglašena je nacionalnim i zaštićenim spomenikom BiH.