Reisu-l-ulema i turski ambasador potpisali Protokol o saradnji na sanaciji šteta od poplava

Reisu-l-ulema i turski ambasador potpisali Protokol o saradnji na sanaciji šteta od poplava

Sarajevo, 28. oktobar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović,u ime Rijaseta, i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, u ime ambasade Turske, potpisali su danas u Rijasetu Protokol o saradnji na realizaciji programa pružanja podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima na području BiH, a u cilju pružanja finansijske pomoći ugroženim porodicama, te revitalizaciji individualnih, vjerskih i drugih objekata ugroženih područja.

Prema ovom protokolu organi Islamske zajednice u BiH, muftijstva, medžlisi i druge osobe koje ovlasti Reisu-l-ulema mogu potpisivati posebne ugovore sa Ambasadom, odnosno, ovlaštenim predstavnikom za konkretne projekte.

Današnji Protokol je nastavak pomoći Diyaneta Republike Turske u vrijednosti od 300 hiljada EURA.

Kako je rekao ambasador Erginay, Turska je do sada prikupila pomoći u vrijednosti od 12 miliona EURA, u koju je uključen i iznos za koji se Turska obavezala na donatorskoj konferenciji za pomoć poplavljenim područjima u BiH. Turska pomoć je organizovana u nekoliko etapa. Prva etapa pomoći bila je humanitarna kada je ugroženima poslana pomoć u hrani, vodi za piće, dekama i drugim potrepštinama. U drugoj etapi Turska se fokusirala na obnovu infrastrukture, odnosno kuća, zgrada, bolnica i puteva. U slanju pomoći učestvuje turska vlada ali i mnoge nevladine organizacije, udruženja, općine i građani. Turska sada želi da se fokusira na projekte kako bi se u budućnosti preduprijedile moguće poplave, rekao je turski ambasador.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je izrazio zahvalnost Turskoj na svesrdnoj pomoć i podršci u obnovi poplavama pogođenih područja.

– Želimo se zahvaliti Turskoj koja učestvuje u saniranju šteta koje su se desile u poplavljenim područjima. Islamska zajednica se i sama uključila u distribuciju pomoći nakon posljednjih poplava. Projekti koje smo pokrenuli su u toku, u Maglaju, Zenici, Bosanskom Šamcu, Doboju, kazao je Reisu-l-ulema.

Istakao je i da je Islamska zajednica najprije uputila pomoć ugroženim građanima, a tek onda krenula u obnovu vjerskih objekata.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su glavni koordinator Glavnog operativnog štaba IZ za pomoć nastradalim od poplava, Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vanjske odnose i dijasporu Razim Čolić i savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske u Sarajevu Hasan Atly.