Reisu-l-ulema na simpoziju „Muslimani na Zapadu – građanstvo i identitet“

Reisu-l-ulema na simpoziju „Muslimani na Zapadu – građanstvo i identitet“

Sarajevo, 23. avgust 2013. (MINA) – Na poziv Lige islamskog svijeta (Rabita), reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prisustvovao je, 20. augusta, jednodnevnom simpozijumu, koji je organiziran u Ženevi, na temu „Muslimani na Zapadu – građanstvo i identitet“.

Na seminaru su između ostalih učestvovali Generalni sekretar Rabite dr. Abdullah bin Abdul Muhsin Al-Turki te intelektualci i predstavnici jednog broja islamskih organizacija u Europi.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je imao izlaganje „Muslimani u Europi, integracija ili asimilacija“.

Na simpozijumu su dominirale sljedeće teme :

„Muslimani u Europi – prava i obaveze“;

„Muslimani u Europi – vjerska posebnost“;

„Građanstvo i multikulturalnost“;

„Problemi suživota“;

„Porast desničarskog ekstremizma i budućnost mirnog suživota“;

„Vjerski ekstremizam među muslimanskim manjinama“;

„Islamofobija“;

„Inicijative za međuvjerski dijalog“;

„Zajedničke vrijednosti i mostovi suživota“;

„Društveni mir i multireligioznost“.

U završnom komunikeu koji je pročitao pomoćnik generalnog sekretara rabite Dr. Abdurrahman Ez-Zejd, učesnici simpozijuma su istaklu ulogu Kraljevine Saudijske Arabije, na čelu s kraljem Abdullahom bin Abdul-Azizom Al Saudom u inicitaivama za međuvjerski dijalog.

Također, u komunikeu je istaknuta uloga i napori koje ulaže Rabita prema muslimanskim manjinama. Istaknut je značaj rada islamskih centara u Europi u predstavljanju islama u skladu sa zakonima europskih zemalja kojim su utvrđena prava i obaveze muslimana, te o značaju organiziranja edukativnih aktivnosti u vezi s građanskim pravima u europskom društvu i pravima muslimana s tim u vezi.

Učesnici su zatražili izradu naučnih planova radi razvoja materijalnih i ljudskih resursa te pokretanja projekata kojim će se postići samoodrživo finansiranje organizacija i garantirati kontinuitet djelovanja u službi muslimana, njihovih prava i zaštiti od asimilacije.

Naglasili su potrebu organiziranja susreta, pod okriljem Rabite, na kome će se okupiti eksperti s iskustvom u vezi s muslimanskim manjinama u Europi radi izrade strategije koja će obuhvatiti integrativne i koordinacijske programe između islamskih centara i organizacija u Europi, čime će se postići građanstvo muslimana u Europi i jačati njihov vjerski identitet.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je učesnicima simpozija poziv da Islamska zajednica u BiH bude domaćin takvog skupa, što su učesnici pozdravili.

Također, reisu-l-ulema je naglasio važnost koordiniranja između obrazovnih ustanova muslimana u Europi.