Reisu-l-ulema se sastao sa predstavnicima humanitarnih organizacija

Reisu-l-ulema se sastao sa predstavnicima humanitarnih organizacija

Sarajevo, 20.maj 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je predstavnike više međunarodnih humanitarnih organizacija sa sjedištem u Sarajevu.

Reisu-l-ulema im je predstavio nastalu tešku situaciju izazvanu poplavama i klizištima u BiH i potrebama nastradalom stanovništvu.

Sastanku je prisustvovao i hafiz dr. Senaid Zajimović , član Operativnog štaba Islamske zajednice za koordinaciju i rad s humanitarnim organizacijama.

Predstavnici humanitarnih organizacija su izvijestili Reisu-l-ulemu o najhitnijim akcijama pomoći koje su već preuzeli i koje realizuju na terenu.

U razgovoru je akcenat dat na porebe u fazi obnove stambenih objekata i poljoprivrednih gazdinstava o čemu će trebati pripremiti detaljne izvještaje sa terena o nastradalim objektima, usjevima i drugim štetama.

Predstavnici humanitarnih organizacija su izvijestili Reisu-l-ulemu da javnost u njihovim zemljama još ne zna prave razmjere katastrofe jer to medijski nije adekvatno zastupljeno, što im donekle usporava njihovu humanitarnu misiju.