Reisu-l-ulema u posjeti Muftijstvu tuzlanskom

Reisu-l-ulema u posjeti Muftijstvu tuzlanskom

U četvrtak, 30. aprila 2014. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je posjetio Muftijstvo tuzlansko.

U pratnji reis efendije bio je pomoćnik šefa njegovog kabineta Rifat Fetić. Tom prilikom reisu-l-ulema je posjetio medžlise Islamske zajednice Vlasenica, Zvornik i Janja. Domaćin reisu-l-ulemi bio je Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u čijoj je pratnji bio sekretar Muftijstva Muamer-ef. Zukić.

Reisu-l-ulema i muftija prvo su posjetili Centar za edukaciju Islamske zajednice u Novoj Kasabi u kojem se odvija Eduktivni program za djecu osnovnoškolskog uzrasta iz tog dijela podrinja, kojima je uskraćeno pravo na nacionalnu grupu predmeta u njihovoj školi u Konjević Polju. Tom prilikom obavljen je razgovor sa roditeljima polaznika i koordinatorom programa, koji su istakli zadovoljstvo efektima koji se ovim programom postižu. Međutim, istaknuta je velika zabrinutost što ova djeca još uvijek ne mogu ostvariti svoja prava u javnom školskom sistemu u entitetu RS. Procjenjuje se da bi za narednu godinu taj problem mogao biti još izraženiji i sa sadašnjih 95, mogao bi dostići broj od 150 učenika koji bi bili u ovakvom statusu. Muftija je prezentirao dosadašnje aktivnosti Islamske zajednice na ovom planu, a reisu-l-ulema je izrazio spremnost da Islamska zajednica i u narednom periodu nastavi sa pomaganjem djece iz Konjević polja i okoline. Na ovom susretu bili su i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, glavni imam, Mujo Hadžiomerović, predsjednik medžlisa i Sulejman-ef. Sulejmanović, imam džemata N.Kasaba.

Reisu-u-ulema i muftija posjetili su i džemat Kozluk u Medžlisu Islamske zajednice Zvornik, u kojem su se sastali sa predstavnicima medžlisa, glavnim imamom Haris-ef. Mustajbašićem i predsjednikom Mustafom-ef. Muharemovićem, te imamima ovog medžlisa i džematlijama džemata Kozluk. U obraćanju reisu-l-uleme i muftije data je podrška povratnicima u njihovom nastojanju da istraju u povratku i odole na sve provokacije i nedaće sa kojima se često susreću. Slučaj nedavnog mučkog i svirepog ubistva Bošnjaka u Kozluku, pred njegovom kućom, doprinosi destabilizaciji povratka i za svaku je osudu.

U Medžlisu Islamske zajednice Janja svečano je promovirana realizacija projekta sa  vladinom agencijom Republike Turske (TIKA), kojim je osigurana poljoprivredna mehanizacije velike vrijednosti za medžlise Bijeljina i Janja, a koja će se koristiti za potrebe obrađivanja velikih poljoprivrednih površina vakufske i bošnjačke imovine na ovom području. Tom prilikom, izražena je zahvalnost predstavnicima agencije TIKA, koji su kroz ovaj, ali i mnoge druge projekte, pokazali svoju spremnost da pomognu narodu u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da je ovaj projekat realiziran na pravom mjestu – jer je riječ o plodnoj zemlji i vrijednim ljudima. Na ovom susretu bili su predstavnici agencije TIKA na čelu sa direktorom Zulkufom Oručom, te predstavnici medžlisa Bijeljina i Janja, na čelu sa glavnim imamima Samir-ef. Camićem i Omer-ef. Camićem i predsjednicima medžlisa Emirom Muslijem i Ahmedom Gruhonjićem.

Muftija se zahvalio reisu-l-ulemi na posjeti i na velikoj podršci koju daje muslimanima na području Muftijstva tuzlanskog, posebno u povratničkim mjestima.

(www.muftiluktz.net)