Reisu-l-ulema upozorio na probleme u procesu popisa stanovništva

Reisu-l-ulema upozorio na probleme u procesu popisa stanovništva

Sarajevo, 08. oktobar 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u saopćenju za javnost upozorio je na ozbiljne probleme u procesu popisa stanovništva. U saopćenju reisu-l-uleme se kaže:

– U sredinama u RS-u gdje su se Bošnjaci vratili u značajnijem broju obavljanje popisa je onemogućeno petog dana od njegovog početka. S nevjericom smo primili vijest da je popis Bošnjaka u ovim sredinama onemogućen tako što je entitetski Zavod za statistiku obustavio dostavljanje popisnica. Ovoj obustavi prethodili su protivzakoniti pritisci i prijetnje  popisivačima i instruktorima zaduženim za naselja gdje su Bošnjaci većina od strane općinskih i entitetskih komisija i instruktora.

Ovakvo onemogućavanje popisa trajalo je puna tri dana, da bi tek danas entitetski Zavod za statistiku dostavio tako mali broj popisnica čime je i dalje onemogućen popis. Tako je naprimjer u Srebrenicu dostavljeno samo po pet popisnica po popisivaču što je ne samo onemogućavanje, već i izrugivanje integritetu popisa stanovništva.

Upozoravamo sve nadležne organe i institucije da su ovakvi postupci grubo kršenje zakona i da dovode u pitanje valjanost popisa u cjelosti, kaže se u saopćenju za javnost reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.