Reisu-l-ulemi uručena nagrada Fondacije „Muradif Ćato“ za 2018. godinu

Reisu-l-ulemi uručena nagrada Fondacije „Muradif Ćato“ za 2018. godinu

Sarajevo, 18. juni 2019. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću uručena tradicionalna godišnja nagrada iz Fondacije „Muradif Ćato“ za 2018. godinu.

Naime, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora „Merhameta“, ovogodišnja prva nagrada dodijeljena je reisu-l-ulemi Kavazoviću, a nagradu mu je uručio predsjednik „Merhameta“ Kenan Vrbanjac.

– Ovu nagrada doživljavam kao nagradu muslimanima i cijeloj našoj zajednici. Ti naši ljudi, velikih i plemenitih srca, svojim trudom, zalaganjem i dobročinstvom, gradili su ovu kuću humanosti. Merhamet to jeste i Merhamet je utočište mnogim nevoljnicima i potrebnima. U našem svijetu će uvijek biti onih kojima je potrebna pomoć i kao što će biti potrebno da postoji kuća na kojoj vrata nikada neće biti zaključana. Merhamet je otvorio svoja, i u nju se može skloniti svaki nevoljnik, kada mu nevolja pokuca na vrata, kazao je reisu-l-ulema Kavazović te dodao:

– Više od jednog stoljeća Merhamet je u službi nevoljnika. Bio je to i onda kada, kao dobrotvorno društvo, nije djelovao, jer je iznikao iz naroda, njegovog duhovnog stabla, naše vjere islama. Sve dok naša djela budu rađala plodovima dobročinstva, nećemo osjetiti poniženje i glad i niko nam neće moći nanijeti bol koju nećemo moći ublažiti. Zreli narodi su oni koji su predstavljeni preko institucija. Merhamet, Islamska zajednica i Preporod su takve institucije u našem narodu kojima pripadamo i koje nama pripadaju. One su naše lice, a mi njihovo tijelo i njihovo odijelo. Svi skupa ih moramo podržavati i usmjeravati, razvijati i unapređivati, jer se po njima prepoznajemo i u njima smirujemo, istaknuo je Kavazović.

Upravni odbor također je odlučio da se druga nagrada dodijeli posthumno nekadašnjem visokom predstavniku Međunarodne zajednice u BiH lordu Pediju Ešdaunu. U ime porodice Pedija Ešdauna nagradu je preuzeo ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild.

Vrijedi istaknuti da su se ovogodišnji laureati, reisu-l-ulema Kavazović i porodica Ešdaun odrekli novčanog dijela nagrade u korist Fondacije „Edah Bećirbegović“ čime će naredne godine biti stipendirano 20 učenika i studenata iz socijalno ugroženih povratničkih porodica sa područja manjeg bh etiteta.