Salkanović i Stevanović dovršavaju obnovu Krpić džamije

Salkanović i Stevanović dovršavaju obnovu Krpić džamije

Radnici doo „Murguzović“ ovih dana nastavili su obnovu Krpić džamije u Bijeljini, srušene u martu 1993. godine, kada su svih pet bijeljinskih džamija do temelja minirane. Postavljena je skela i radi se fasada munare, a svakoga dana očekuje se postavljanje hrastove stolarije, rađene u Brčkom, po projektu arhitekte Mirsada Izića. Potom će se raditi fasada objekta džamije, te unutrašnji i ostali završni radovi. U Medžlisu islamske zajednice Bijeljina očekuju da će obnova džamije biti završena tokom naredne godine.

Hadzi Fatima Salkanovic
Nastavak obnove inicirala je hadži hanuma Fatima Salkanović, a finansijski omogućila dva poslovna čovjeka koje je život povezao u poslu, ali i u humanim djelima. Prvi je Enver Salkanović, sin hadžinice Fatime, koji se u Angoli bavi niskogradnjom, izgradnjom puteva. Salkanović je u ovoj afričkoj zemlji izuzetno cijenjen i poštovan zbog svog odnosa prema poslu. Porodičnu kuću u bijeljinskom naselju Galac nije prodao. Nakon Suada Šindrića, Bijeljinca nastanjenog u Sarajevu, koji je finansirao grube građevinske radove, Enver Salkanović i njegova supruga Sefija 2011. godine su finansirali vanjsko i unutarnje malterisanje te postavljanje vodovodne i elektro instalacije.

Krpic izrada fasade na munari
U izradi vrata, prozora, fasade i obavljanju drugih završnih radova Salkanoviću se ove jeseni pridružio Milenko Stevanović, vlasnik preduzeća za izradu montažnih kuća i brvnara „Steco centar“ iz Bijeljine. Njih dvojica imaju poslovnu saradnju, a sada su se udružili i u ovom hajirli poslu. „Potičemo iz istoga kraja, a u poslu smo se pronašli u Angoli. Nismo se ranije poznavali i odlučili smo da skupa dovršimo ovu bijeljinsku džamiju,“ kazao je Stevanović. Prema dogovoru sa rukovodstvom MIZ Bijeljina, a pod stalnim nadzorom hadži hanume Fatime, Salkanović i Stevanović imaju pravo izbora izvođača radova u skladu sa projektnom dokumentacijom.

DSCN5810