Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme povodom prigovora građana BiH iz dijaspore

Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme povodom prigovora građana BiH iz dijaspore

Usljed prigovora mnogih građana Bosne i Hercegovine iz dijaspore da su uskraćeni za mogućnost glasanja na izborima, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost zbog saznanja da je veliki broj njenih džematlija i građana Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori, posebno na području Sjeverne Amerike, suočen sa otežanom procedurom registracije za izbore, a naročito zbog prigovora koji se odnose na kašnjenje ili nedobijanje glasačkih listića za opće izbore 2014. godine.

Islamska zajednica, reagirajući u ime svih onih koji bi mogli biti uskraćeni za pravo glasanja i koji su joj se obratili tim povodom, traži da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ispita ove prigovore i poduzme odgovarajuće mjere kako bi se ispravile sve nepravilnosti i omogućilo svim građanima Bosne i Hercegovine da blagovremeno ispune svoju zakonsku obavezu.

Islamska zajednica je odgovorno prihvatila sugestiju Centralne izborne komisije da pomogne u obavještavanju građana u dijaspori da se registriraju i učestvuju u izbornom procesu. Preko naših džemata i imama u dijaspori Islamska zajednica je uložila napor da se pruže adekvatne informacije o registraciji i pozovu građani na izbore, kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme.