Saopćenje Komisije za vjerske slobode u povodu Dana ljudskih prava

Saopćenje Komisije za vjerske slobode u povodu Dana ljudskih prava

Sarajevo, 10. decembar 2013. (MINA) – U povodu Dana ljudskih prava Komisija za vjerske slobode Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Dan ljudskih prava je dobar povod da država Bosna i Hercegovina i svi društveni akteri pristupe ozbiljnom sagledavanju stanja temeljnih ljudskih prava i sloboda i učine potrebne napore kako bi se odlučno štitile vjerske, građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka.

Komisija za vjerske slobode Rijaseta Islamske zajednice tokom protekle godine zaprimila je 15 žalbi  muslimanki i muslimana koje se odnose na kršenje ili onemogućavanje prava na prakticiranje vjere, posebno na radnom mjestu. Uglavnom su to odnosi na kršenje prava muslimanki s maramom, nemogućnost obavljanja namaza, nemogućnost obavljanja džume namaza ili nekih drugih zakonskih ograničenja koja utiču na slobodu prakticiranja vjere.

Komisija za vjerske slobode Rijaseta po brutalnosti naročito ističe verbalni napad na ženu s maramom u javnom gradskom prijevozu (autobus) u Sarajevu, ocjenu da je profesorica s maramom “neprikladno obučena i neurednog izgleda” koju joj je dala Komisija za prijem uposlenika u osnovnoj školi na Ilidži, što je proizvelo umanjenje ukupnog zbira ocjena za kandidatkinju za radno mjesto, te verbalni napad i vrijeđanje vjeroučitelja u jednoj osnovnoj školi na području općine Bijeljina.

Komisija za vjerske slobode ističe važnost poštivanja ljudskog dostojanstva svake osobe i zajedničkog rada na otklanjanju zakonskih barijera i zapreka koje otežavaju prakticiranje vjere i sankcioniranja onih koji svjesno krše temeljna ljudska prava.

Ujedinjene nacije (UN) su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Taj datum, 10. decembar, obilježava se kao Dan ljudskih prava.