Sarajevo: Predramazansko savjetovanje “Porodica u ramazanu – ramazan u porodici”

Sarajevo: Predramazansko savjetovanje “Porodica u ramazanu – ramazan u porodici”

  • Razvijajmo duh borbe za istinu i pravdu, osnažimo naše ljude da ne posustaju u toj borbi. Vrijeme koje je pred nama zahtijevat će naša velika pregnuća i odricanja. Iskušenja neće biti mala za naš narod i našu zajednicu. Ostat ćemo snažno posvećeni odbrani naših vrijednosti, našem bratstvu i zajedništvu u Islamskoj zajednici – kazao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, na današnjem predramazanskom savjetovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini “Porodica u ramazanu – ramazan u porodici”.

Predramazansko savjetovanje Islamske zajednice organizovala je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a program savjetovanja je upriličen u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Savjetovanju su prisustvovali članovi Vijeća muftija, članovi Rijaseta, rukovodioci organizacionih jedinica i ustanova Rijaseta, rukovodioci službe za vjerske poslove i obrazovanje u mešihatu/muftijstvu, stručni saradnici/koordinatori za brak i porodicu mešihata/muftijstava i druge zvanice.

U uvodnom dijelu savjetovanja obratili su se reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić.

Reisul-ulema se tokom svog obraćanja, između ostalog, osvrnuo i na slobodu govora, podsjetivši da su ta sloboda i pravo stečeni teškom mukom, a da neprijatelji slobode govora nisu nestali, niti će.

  • Kada sam ranije upozoravao na to da će Zajednica biti napadnuta i da će ju se pokušati ušutkati, upravo sam mislio na naše pravo da slobodno govorimo. Ovo naše pravo možemo zaštititi samo našom spremnošću da prihvatimo borbu i podnesemo žrtvu, pa i pod cijenu da budemo procesuirani i zatvarani. U toj našoj borbi, nećemo se predati – poručio je reisul-ulema.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić je podsjetio na specifičnost imamskog poziva u kontekstu brojnih ramazanskih aktivnosti.

  • Mi imami i vjerski službenici najčešće ramazan provedemo aktivno sa džematom, a malo vremena uspijemo odvojiti za sebe, uz naše porodice i rodbinu. Bilo bi dobro da izdvojimo vrijeme, pa dio našeg ramazana uspijemo provesti uz porodice, što može rezultirati time da naša djeca imaju posebna sjećanja na ramazan, jednako kako se mi sjećamo naših prvih ramazana – kazao je dr. Malkić.

Ramazan je posebno vrijeme, kako je poručio dr. Malkić, za preispitati vlastitu iskrenost.

  • Ovo je prilika i da se podsjetimo na to da obavezama pristupamo u ime Allaha, dž.š., ozbiljno i odgovorno, da vodimo računa o kiraetu, ta'dil-erkanu, da namaze ne predvodimo prebrzo, a ni presporo, nego umjereno, kako su to radili naši čestiti prethodnici – poručio je.

Posebno je ukazao na važnost čuvanja od sklonosti populizmu prilikom javnih obraćanja.

  • Trebamo paziti šta i kako vazimo, čuvajući se opasnog virusa, virusa populizma. Da pazimo kakve jezičke konstrukcije i riječi koristimo, te da ne koristimo one neprimjerene u želji da se nekome svidimo ili dobijemo ono što popularno nazivamo lajkom ili sviđanjem – rekao je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić.

Program savjetovanja je realizovan u dvije sesije u okviru kojih govore dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički; prof. dr. Eldin Mehić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu; dr. Elvira Duraković-Belko, psiholog i terapeut; mr. Edin-ef. Mezit, imam u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj; dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu; dr. Ahmed-ef. Purdić, sekretar Vijeća muftija i Vehid-ef. Arnaut.

U okviru njihovih izlaganja razgovarano je o ramazanskom ambijentu, porodici, politici populizma, ulozi Zajednice u očuvanju mentalnog zdravlja porodice, muslimanskoj porodici u dijaspori, a bit će predstavljen i projekat Savjetovališta za brak i porodicu. Završne riječi i zaključke predstavio je Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet.

Preuzeto sa: Preporod info