Sastanak predsjednika Fondacije „Popis 2013“ sa reisu-l-ulemom

Sastanak predsjednika Fondacije „Popis 2013“ sa reisu-l-ulemom

Sarajevo, 18. juli 3023. (MINA) – Predsjednik Fondacije “POPIS 2013.”, dr. Tarik Zaimović održao je redovni sastanak s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na kojem su razmatrana aktuelna pitanja u vezi s popisom stanovništva 2013. godine. Sastanku je prisustvovao i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta dr. Amir Karić.

U saopćenju za javnost s ovog sastanka se kaže da je na redovnom sastanku Fondacije s Reisu-l-ulemom razmatrana aktuelna situacija vezana za popis stanovništva, najnovija verzija popisnice, trenutna dešavanja oko lokalnih popisnih komisija, sa posebnim naglaskom na probleme prilikom imenovanja predstavnika Bošnjaka u RS i Hercegovini. Istaknuto je niz konkretnih primjera zloupotrebe prilikom njihovog formiranja, kao i da je neophodno te probleme analizirati, te poduzeti odgovarajuće korake kada se objave konačni sastavi Popisnih komisija lokalne samouprave.

Ponovo je naglašena posebna zabrinutost Islamske zajednice, kao i “Fondacije POPIS 2013.” u vezi sa aktuelnim pokušajima vještačkog razdvajanja Bošnjaka na “Bošnjake” i “Muslimane” i pored niza apelacija i rasprava o tom pitanju. Vještačko razdvajanje jednog naroda, predstavlja opasnu manipulaciju popisnim rezultatima i kreira izuzetnu poteškoću kada je slanje pozitivne poruke o predstojeći popisu u pitanju.

Modaliteti Bošnjak i Musliman, u skladu sa međunarodnim standardima, prilikom obrade podataka, moraju biti objedinjeni u jedan statistički skup, i ovo pitanje mora biti adresirano prije početak popisa u oktobru ove godine. Bilo koje drugo rješenje je za institucije Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori, u cijelosti je neprihvatljivo, kaže se u saopćenju za javnost sa redovnog sastanka “Fondacije POPIS 2013.” sa Reisu-l-ulemom.