Savjetovanje o reorganizaciji IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Savjetovanje o reorganizaciji IZ Bošnjaka u Njemačkoj

U Wiesbadenu je 15. novembra 2014. godine je u prostorijama Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u Wiesbadenu održano savjetovanje o reorganizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, njenim perspektivama i mogućnostima. U savjetovanju su, pored visoke delegacije Rijaseta Islamske zajednice u BiH koju su sačinjavali Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, učestvovali još i članovi Mešihata IZBNJ te predstavnici Udruženja ilmijje, Statutarne komisije, Finansijske komisije, Vjersko-prosvjetne komisije, Ekonomskog savjeta kao i predstavnici IZBNJ u raznim gremijima i dijaloškim forumima.

Savjetovanje je vodio Dr. Bernes Alihodžić, član Sabora IZ u BiH iz Njemačke i predstavnik IZBNJ u DIK-u. On je u svom uvodnom izlaganju prisutne informisao o ciljevima ovog sastanka, navodeći kako smo do sada imali nekoliko različitih šema i formi organiziranja, što po njegovim riječima, ne bi trebalo da čudi jer je organizaciona struktura jedne zajednice proces koji se stalno optimizira i prilagođava vremenu i prostoru.

„Pred nama su najmanje dvije činjenice koje moramo uvažiti: stalni izazovi sa kojima se susrećemo u vremenu i prostoru u kojem živimo kao i nedavno usvojene izmjene Ustava IZ u BiH. Stoga smo se danas sastali da u kontekstu te dvije činjenice analiziramo naše stanje i zajedno potražimo mogućnosti njegovog poboljšanja“. – istakao je Dr. Bernes Alihodžić.

Prisutne su o stanju u IZBNJ i neophodnosti određenih reformi detaljno upoznali muftija Pašo ef. Fetić i predsjednik IZBNJ. Muftija je u svom izlaganju posebno podvukao važnost očuvanja trenutnog nivoa organizacije IZBNJ koji se ogleda u formi Mešihata te istakao potrebu njegovog jačanja.

„Važno nam je da unutar struktura IZ u BiH zadržimo trenutni status a da organe IZBNJ odnosno sastav Sabora i Mešihata optimiramo i učinimo funkcionalnijim i efikasnijim.Potrebno je statutarno urediti i definisati odnose na relaciji džemat – medžlis – mešihat, te ugraditi poziciju dekreta i autoritet Reisul-uleme.“ – rekao je između ostalog muftija, Pašo ef. Fetić.

Predsjednik IZBNJ se osvrnuo na najvažnije normativne nedostatke koje bi trebalo u narednom periodu korigirati kako bi Zajednica uhvatila korak sa vremenom. „Naša statutarna neuređenost predstavlja kočnicu koja prvenstveno onemogućava perspektivu ka kojoj se usmjeravaju druge muslimanske zajednice u Njemačkoj. Dodatno ona otežava i kvalitetno unutarnje funkcioniranje” – rekao je na kraju svog izlaganja predsjednik Atlagić.

Muftija i predsjednik su na kraju svojih izlaganja pozvali i druge učesnike da iznesu svoje viđenje organizacije IZBNJ.

Izlaganja koja su uslijedila generalno su potvrdila činjenicu da IZBNJ ima kapacitet i da je zasigurno najorganizovanija naša zajednica u iseljeništvu. Ona se u proteklom periodu potvrdila kao jedina zajednica Bošnjaka koja se pokazala sposobnom da organizuje i mobilizuje Bošnjake u Njemačkoj. Međutim ipak smo svjesni da Zajednica nije dobro uređena i nije u stanju da adekvatno prati kreiranje odnosa u ovom društvu. Statutarna pitanja su samo neka na koja nemamo odgovor a u međuvremenu se nameću nova pitanja. Zajednicu trebamo urediti da može odgovoriti zahtjevima vremena. Spomenuta je i Platforma koju smo nedavno usvojili kao osnova koja nema alternativu.

Na kraju su se skupu obratili i predstavnici Rijaseta IZ u BiH, Safet Softić i Vahid ef. Fazlović. Oni su izrazili svoje zadovoljstvo načinom promišljanja i nivoom vođenja diskusije i iznijeli uvjerenost da će IZBNJ naći svoj put ka kvalitetnijem organiziranju. Podrška IZ u BiH na tom putu neće izostati. Nedavno usvojeni amandmani na Ustav IZ u BiH, dijasporu su definisali kao srednji organizacioni nivo, a posebnim pravilnikom, čija izrada predstoji, uredit će se konkretni principi i pravila. Oni su istakli kako je nedavno izvršena i reorganizacija Rijaseta IZ-e sa ciljem da naša Zajednica u cjelini postane efikasnija. Od pet uprava koliko ih Rijaset ima jedna će se ubuduće baviti pitanjem uređenja IZ-e u dijaspori.

Na kraju savjetovanja učesnici su usvojili slijedeće zaključke:

U procesu reorganizacije IZBNJ potrebno je zadržati status Mešihata i Muftijstva kako bi Zajednica i dalje imala kapacitet da nosi emanet čuvanja našeg duhovnog i kulturnog opstanka.

Potrebna je daljnja statutarna reorganizacija IZBNJ sa ciljem da se organi Zajednice učine operativnijim i efikasnijim u svom radu.

Neophodno je statutarno definiranje srednjeg nivoa organiziranja medžlisa te njihovog kadrovskog jačanja.

Potrebno je nastaviti i intezivirati proceduru usvajanja i primjene standaniziranog džematskog statuta, čiji nacrt je upućen džematima i medžlisima na javnu raspravu.

Kadrovsku i ekonomsku bazu Mešihata IZBNJ treba ojačati , kako bi se adekvatno moglo odgovoriti na stvarne potrebe:

a) Stvaranje odgovarajućih servisa svojim članicama tj. Džematima.

b) Poboljšanje odnosa sa javnošću i koordinacija sa drugim religijskim zajednicama.

c) Saradnja sa drugim Islamskim zajednicama i članstvo IGBD-a u dijaloškoj platformi KRM (Koordinationsrat der Muslime).

Aktivnije učešće IGBD-a u procesu izrade pravilnika o radu i organiziranju islamske zajednice u iseljeništvu.

Jasno strateško pozicioniranje IGBD-a naspram saradnje sa drugim islamskim organizacijama.

Zenahir Mrakovi, Igbd.org