Savjetovanje o vakufima

Savjetovanje o vakufima

U organizaciji Vakufske direkcije i muftijstava IZ-e, tokom mjeseca decembra 2019. godine, održana su savjetovanja o vakufima za predstavnike svih medžlisa i ustanova s područja cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o redovnom godišnjem savjetovanju koja se tiču  problematike vezane za vakufe i unapređenja korištenja vakufa.

Teme koje su prezentirane bile su: „Zaštita vakufske imovine kroz postojeće zakonske propise i normativne akte Islamske zajednice“ i „Realizacija projekata s ciljem materijalnog jačanja Islamske zajednice, ogledni primjer: „Kultivisanje vakufskog zemljišta“, o čemu su govorili Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije, Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina i Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.

Predstavnici Vakufske direkcije iznijeli su dosadašnja iskustva u vezi sa zaštitom vakufske imovine i vakufskog zemljišta kroz normativne i pravne akte, te su prezentirati neophodne procedure u zaštiti vakufske imovine od njezine uzurpacije.

U okviru druge teme tretirana je mogućnost ekonomskog jačanja kroz primjer kultivisanja parcela dva medžlisa Islamske zajednice, Bijeljina i Janja.

Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, prezentacije na temu „Kultivisanju vakufskog zemljišta“ održao je u Bihaćkom, Zeničkom, Mostarskom i Banjalučkom muftijstvu, a Omer ef. Camić, glavni imam MIZ Janja, prezentacije je održao u Tuzlanskom, Goraždanskom, Sarajevskom i Travničkom muftijstvu.

MIZ Bijeljina