Sedin-ef. Pirić, imam džemata Srednja Trnova: Ramazanska poruka

Sedin-ef. Pirić, imam džemata Srednja Trnova: Ramazanska poruka

Poštovane džematlije,

Večeras, sa akšam namazom, dolazi nam mubarek mjesec Ramazan. Mjesec koji vjernici željno isčekuju, znajući da on sa sobom donosi veliku milost, bereket i nadu da ćemo biti bolji kao vjernici, ali i kao ljudi.

Božijii poslanik, Muhammed a.s., u svome hadisu kaže: “Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio!”

Svjesni ove činjenice, vjernici napose u Ramazanu trude se učiniti što vise dobrih djela, klanjati što više rekata dobrovoljnih namaza, podijeliti što više sadake, jer za sve ono što uradimo u Ramazanu bićemo višestruko nagrađeni.

Ove godine Ramazan dočekujemo u drugačijim, vanrednim okolnostima. Koliko god imali želju i volju da i ovaj Ramazan provedemo onako kako smo to naučili i činili ranije, ipak je očuvanje ljudskog zdravlja i ljudskih života preče.

Poštujući odluke nadležnih organa, Islamska zajednica u BiH donijela je odluku da tokom ovogodišnjeg mjeseca Ramazana obustavljaju se sve zajedničke vjerske aktivnosti, namazi, iftari i drugi vjerski programi, te upućuje vjernike da svoje vjerske obaveze, dnevne namaze i teravih namaz obavljaju kod svojih kuća.

Međutim, mjesec Ramazan nam niko ne može oduzeti i njegove berićete koje nam Allah daje u tim danima. Molim Vas dijelite ovu objavu i prenosite onima koji nisu u stanju da vide ovu objavu.

Zbog toga, svoje kuće pretvorimo u džamije i mesdžide. Da Allah Uzvišeni olakša post svima nama.

Ramazan Mubarek Olsun.

 

Sedin-ef. Pirić