Sedma godišnjica Radija BIR, u novu godinu s novim sadržajima

Sedma godišnjica Radija BIR, u novu godinu s novim sadržajima

RTV IZ BIR obilježava sedmu godišnjicu rada. Godišnjica je obilježena novim programskim sadržajima, promjenama u programskoj šemi i poslovanju. Nakon što je bivši direktor Remzija Pitić imenovan za muftiju goraždanskog, na čelu RTV IZ BIR je Nedim Hrbat.

– Započeli smo sa razvojem portala, koji je dodatna vrijednost u svakom smislu, i u smislu jačanja komunikacije sa slušaocima ali i klijentima i poslovnim partnerima. Započeli smo programe stručnog usavršavanja, edukacije, razvijanja talenata, konkretne saradnje sa drugim medijima. Eter smo otvorili i za nove glasove, nove saradnike i volontere, za kvalitetne ljude koji prepoznaju lijepe stvari naše svakodnevice. Mi nastojimo biti prijatelji našim slušateljima, stekli smo njihovo povjerenje i nastojat ćemo da tako i ostane – kaže direktor Hrbat.

Novina u programu Radija BIR je dijaloška emisija “Podijum”, urednika i voditelja Ismeta Bećara. Tu su i novi programski sadržaji “Je li nam do smijeha”, koju će voditi i uređivati novinar Preporoda Bajro Perva, te brojne rubrike i projekti. U narednom periodu RTV IZ BIR će se razvijati u pravcu moderne multimedijalne organizacije.

– Osim novih frekvencija, razmatramo i mogućnost pokretanja TV produkcije, a drago nam je da u tom smislu imamo i podršku Reisu-l-uleme. Pred nama su brojne mogućnosti, nove tehnologije su povećale broj situacija u kojima naši sadržaji mogu biti konzumirani, zaključuje direktor Hrbat.

Urednica Alma Hadžić ističe ponos redakcije Radija BIR na proteklih sedam  godina.  – Prošli smo kroz različite faze razvoja, krenuli na teži način, odmakli se od senzacije i populizma. Povjerenje smo brižno gradili godinama, svjesni odgovornosti spram izgovorene riječi. To je naša najveća vrijednost.

Radio BIR je segment ukupne misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Isticati  dobro, biti na korist ljudima, pronalaziti dobro, pozitivno, lijepo iz naše vjere, tradicije, kulture… U isticanju tih vrijednosti, kao i  potrazi za poporavljanjem stanja uopšte, vidimo i naše programske izazove. Publici možemo obećati da nećemo odustati  od toga žara.

– Svaka reakcija slušalaca nam je dragocjena, kao i otvorena, dobronamjerna preporuka i kritika da poboljšamo program. Imali smo i svoja pokleknuća, ali nikada tako jaka da se ne bismo uzdigli iznad njih imajući u vidu naš zadatak. Želimo da i u budućnosti naš glas stiže do srca slušalaca – kaže urednica Hadžić.

Eksperimentalni radijski program RTV IZ “BIR” je počeo sa emitovanjem 1. muharrema 1429., odnosno 10. januara 2008. godine, dok je emitovanje redovnog programa krenulo 4. safera 1429., odnosno 11. februara 2008. godine. Od 1. marta 2009. godine radio BIR emituje program 24h dnevno.

(BIR.ba)