Šemso-ef. Ibranović, imam džemata Glinje: U susret Ramazanu

Šemso-ef. Ibranović, imam džemata Glinje: U susret Ramazanu

U susret Ramazanu…

Vjerovatno, zbog ovakve situacije i vanrednog stanja nećemo biti u prilici da obavljamo zajednički namaz u našoj džamiji, ali zato ne izostavljajmo namaz u našim kućama.

Ramazan, mjesec Allahove milosti, iskoristimo tako da ga provedemo u ibadetu i onako kako dolikuje nama muslimanima.
Dokučimo duševno zadovoljstvo, koje će nas pratiti tokom cijele godine, dakle i poslije najdražeg gosta, odabranog mjeseca Ramazana.

U poznatom ajetu o postu, naš Gospodar otkriva i cilj posta kojim vjernike zadužuje…”Da biste bili bogobojazni”. Ipak, ova riječ u bosanskom jeziku ne može otkriti snagu i značenje koju krije arapska riječ, mutteqin.

Mutekini su vjernici koji su Allaha dž.š. uvijek svjesni. Dakle, riječ je o onima koje Bog snagom posta odgaja i čini da su u svakom stanju svjesni Njegovog prisustva. Tome nas, braćo i sestre, uči Ramazan. Budimo svjesni Uzvišenosti Gospodara Svjetova i približimo Mu se kroz ibadete, koje ćemo, inšallah, praktikovati i poslije Ramazana.

Molim Uzvišenog Gospodara, vladara Nebesa i Zemlje, da olakša naš post, da popravi stanje ummeta i da se inšallah, ubrzo, sastajemo u nasim džamijama. Amin.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN

Šemso-ef. Ibranović