Serdivan – Adapazar – Četvrti dan, srijeda, 14.08.2013.

Serdivan – Adapazar – Četvrti dan, srijeda, 14.08.2013.

Nastavljena je uspješna posjeta omladine i aktivista MIZ Bijeljina Adapazarskoj općini Serdivan, odnosno Udruženju Bošnjaka porijeklom iz naših krajeva “Bosna-Sandžak”. Poslije doručka u Orman parku u Adapazaru, sa svojim domaćinima gosti iz Bijeljine posjetili su Sakarya Univerzitet.  Prijem na univerzitetu upriličio je veliki prijatelj BiH, rektor Sakarya Univerziteta profesor dr Muzaffer Elmas. Službenica Sakarya Univerziteta ljubazno je pomogla da gosti razgledaju univerzitet i pogledaju kraći film o visokoškolskoj ustanovi koja trenutno broji 70000 studenata.

Po povratku u Serdivan, oko 15:00 sati nastavljene su zajedničke probe i pripreme za večernji koncert. Omladina je bila vidno uzbuđena, ali bez treme i nervoze probe hora i folklora su dobro obavljene. Koncert je počeo u 21:00 sat u Teatar sali opštine Serdivan. Prisustvovali su Muftija Serdivanski, načelnik opštine Serdivan, te Muzafer Guneš, predsjednik Federacije bošnjačkih udruženja u Turskoj, kao druge brojne zvanice i funkcioneri AK partije.

Nakon što je hor Atik izveo svoj dio koncerta, vrlo uspješno, uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Mektebskog centra Bijeljina i Sedivan Bosna-Sancak Dernegi.  Sporazum o saradnji i bratimljenju su potpisali Hasan Suzek, predsjednik Udruženja i Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina.

Koncert je vrlo uspješno izveden zajedno sa mladim članovima Serdivan Bosana-Sancak udruženja. Zajedničke koreografije “Splet Bošnjačkih igara”, gdje je nastupilo 12 parova i Bošnjačka muška  igra “Čajkišla” posebno su privukle pažnju prisutnih.

U četvrtak 15.08.13. gosti iz Bijeljine napuštaju Serdivan i odlaze put Istanbula, gdje će se zadržati dva dana. Polazak za Bijeljinu planiran je u subotu 17.08.13., a dolazak se očekuje sutradan u večernjim satima.