Sergija za Gradsku džamiju u Prijedoru

Sergija za Gradsku džamiju u Prijedoru

Sarajevo, 18. novembar 2014. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 16. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 19. marta 2014. godine, donio je zaključak da se na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačke dijaspore organizuje sergija za potrebe završetka radova na Sultan Mahmudovoj džamiji u Starom gradu u Prijedoru, Medžlis Islamske zajednice Prijedor.

Na osnovu pomenutog zaključka Rijaseta, u  petak  21. novembra 2014. godine, nakon džume namaza  bit će organizovana  sergija za završetak pomenute džamije.

Gradska džamija nalazi se u dijelu grada Prijedora koji se naziva Stari grad. Za vrijeme vladavine sultana Mahmuda I (1730-1754), na ostrvu je, 1747. godine, sagrađena tvrđava i unutar nje džamija.

Gradska džamija u Prijedoru je zapaljena 30. maja 1992. godine, potom je do kraja srušena, a materijal je odvezen na različite lokacije van grada. Na lokalitetu džamije ostali su temelji i sedam polomljenih nišana. Godine 2007. započela je izgradnja nove džamije. Ova džamija je od posebnog značaja za povratak i opstanak Bošnjaka u Prijedoru u kojem je 1992. godine počinjen genocid nad Bošnjačkim narodom.

Regulacionim planom gradske administrativne službe planirana je zaobilaznica preko temelja ove džamije, te samim tim i nestanak starog dijela grada Prijedora, koji je spriječen upravo ponovnom obnovom i izgradnjom ove džamije. Ovo je najmanji džemat na području Medžlisa Islamske zajednice Prijedor pa je neophodna finansijska pomoć za završetak džamije čije se svečano otvorenje planira u ljeto 2015. godine.