Sljedeće godine počinje obnova Aladža-džamije u Foči

Sljedeće godine počinje obnova Aladža-džamije u Foči

Obnova Aladža-džamije u Foči, poznate još kao Šarena ili džamija Hasana Nazira koja je u potpunosti srušena na početku rata u BiH 1992. godine, mogla bi početi već u idućoj godini, potvrdio je Feni direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.

Ova fočanska džamija je izgrađena 1549. godine i spadala je u kategoriju većih džamija. Prva je to džamija u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije, s izuzetno velikom simboličkom vrijednošću.

Zajimović podsjeća da je Aladža-džamija uništena na početku rata, nakon 500 godina egzistiranja, i to u potpunosti kao i mnoge druge džamije u BiH. Podvlači da je čak i kamen od kojeg je bila sagrađena odnesen i zatrpan na nekoliko lokacija, a najveći dio bačen je u Drinu.

“Brojne su komisije i naučne institucije radile na pronalasku ostataka srušene Aladža-džamije da bi mogli utvrditi od kojeg kamena i koje vrste materijala je izvorno građena. U taj su rad bili uključeni timovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Evropske komisije, profesori i studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i mnogi drugi.  Ambasada SAD-a u BiH je donirala prvi iznos za obnovu ove džamije. Taj je iznos upotrijebljen za finansiranje izgradnje mihraba. To nam govori o značaju projekta za kulturno naslijeđe BiH”, kazao je.

Zajimović podvlači da su u toku pregovori u vezi s usaglašavanjem tačaka protokola za obnovu ove džamije, koji će biti potpisan između Vakufske direkcije Sarajevo i Direkcije vakufa Republike Turske.

Naglasio je da Direkcija vakufa Republike Turske ima namjeru u potpunosti prihvatiti finansiranje obnove ovog nacionalnog spomenika BiH. Protokol će najvjerovatnije biti potpisan u narednih mjesec ili mjesec i po.

“Iskoristit ćemo zimske mjesece u kojima se ne mogu vršiti građevinski radovi za potpisivanje protokola i raspisivanje tendera za izbor najboljeg izvođača radova, pod istim uslovima pod kojima je raspisan i tender za obnovu Isa-begovog hamama u Sarajevu i druge nacionalne spomenike”, kazao je.

Nakon izbora izvođača radova uslijedit će postavljanje temeljca, a pretpostavka je da će to biti učinjeno na početku građevinske sezone čime bi bio označen početak radova.

“Sve institucije IZ, na čelu sa Rijasetom, zatim Muftijstvo goraždansko, mnogo pojedinaca, naučnih i državnih institucija uključeno je u ovaj projekt i zato smo presretni da smo mi institucija koja će na određeni način omogućiti, zajedno s Direkcijom vakufa iz Republike Turske, da se obnovi nešto što je veoma važno za cijeli svijet”, smatra Zajimović.

Podsjeća da Vakufska direkcija Sarajevo u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim već duže vrijeme radi na osiguravanju sredstava za obnovu Aladže-džamije. Islamska zajednica u BiH proglasila je 2013. godinu – godinom Aladža – džamije, čime je dala do znanja svim zainteresiranim stranama i pojedincima da ima namjeru obnoviti ovaj kulturno-historijski spomenik.

S obzirom na to da je Aladža-džamija poseban projekt te predstavlja simbol islama i muslimana na tom području, Zajimović podvlači da je Vakufska direkcija dala prednost tom nad drugim projektima zbog njegovoj važnosti, ali i duga prema velikom vakifu te džamije Hasanu Naziru.

Također je naglasio da je Muftijstvo goraždansko na čelu sa muftijom Hamed ef. Efendićem za ovaj projekt obezbijedilo sve potrebne dozvole, čak i saglasnost za eksploataciju kamena u blizini Foče, od kojeg je originalno Aladža-džamija i bila sagrađena.

Govoreći o okvirnom iznosu potrebnom za kompletnu obnovu ovog vjerskog objekta, on ističe da su Evropska komisija i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uradili određene predračune. Međutim, konačan iznos će biti poznat prilikom potpisivanja protokola kada se utvrde tačne potrebe i predračun radova koje je arhitekt i projektant džamije dr. Amir Pašić dostavio Direkciji vakufa u Turskoj.

“Pretpostavka je da će taj iznos biti od tri do četiri miliona KM, s mogućnošću da se on i poveća. Ovdje je riječ o iznosu za izvođenje radova. Direkcija vakufa Republike Turske odlučila je da u potpunosti finansira obnovu Aladža-džamije, koliki god iznos tog projekta bio”, kazao je Zajimović.

Aladža-džamija predstavlja jednu od najbolje istraženih džamija u BiH. Još su sačuvani snimci dekoracija – kaligrafskih ispisa koji su činili izuzetnu vrijednost ovog objekta. Oni su sačuvani u zapisima.

Njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije kod Foče. Zapanjujuća je ljepota i preciznost tih ulomaka, te se stiče dojam da se Aladža – džamija samo rastavila u one fragmente od kojih je i zidana. Radi se o izuzetno obrađenom materijalu velike čvrstoće, koji je, i pored toga što je srušen eksplozivom i teškim mašinama prevezen na druge lokacije, još sačuvao preciznost, ljepotu i izuzetnu vrijednost. Na pronađenim drvenim fragmentima vidljivi su tragovi gorenja i oni nisu upotrebljivi, ali predstavljaju dragocjen dokumentacioni materijal.

(www.vakuf.ba)