Stotinu godina na putu dobročinstva

Stotinu godina na putu dobročinstva

U organizaciji Regionalnog odbora “Merhameta” Tuzla u Bosanskom kulturnom centru održana je Svečana akademija pod nazivom „Najbolji ljudi su oni koji pomažu drugima“. Ovom svečanošću je obilježeno stotinu godina humanosti Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” u Bosni i Hercegovini, koje je osnovano s ciljem da pomaže ljudima, kako bi svijet u kojem živimo bio ljepši i ugodniji.

Obraćajući se prisutnima, direktor RO „Merhamet-a“ Tuzla Adil ef. Pezerović govorio je o aktivnostima te humanitarne organizacije u proteklom periodu i nastojanjima da pomognu svima u BiH kojima je pomoć neophodna bez obzira na prepreke s kojima se u radu susreću.

– Ovo je značajan jubilej “Merhameta” u BiH, dobrote i merhametluka bosanskog čovjeka koji je uvijek bio na pravom i dobrom putu da se pomogne čovjeku u nevolji, ne pitajući za vjeru, naciju i porijeklo. Kada je u pitanju rad Narodne kuhinje „Imaret“, trenutno imamo više od 3.500 korisnika dnevno, a za godinu dana pripremimo preko milion obroka. Svoje djelovanje ne ograničavamo samo na području Tuzlanskog kantona, već se značajno angažujemo i na pomoći povratnicima u manjem bh.entitetu – dodao je Pezerović zahvalivši se svima koji pokazuju razumijevanje i daju podršku da bi projekti “Merhameta” bili što efikasniji i kvalitetniji. Prisutnima su se također obratili Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Hajrudin Šahić, predsjednik Merhameta iz Sarajeva.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vjerskog, javnog i političkog života, a najzaslužnijim institucijama i pojedincima, koji pomažu rad “Merhameta”, uručene su zahvalnice. Merhamet su osnovali intelektualci i zanatlije 1913. godine u Sarajevu, sa ciljem pomoći čovjeku u nevolji. Ubrzo se ovo humanitarno društvo proširilo na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Komunistički režim je 1946. godine zabranio njegov rad, ali je ponovo uspostavljen 1991. godine.

Uz svoj humanitarni karakter, kao prioritet djelovanja, ova organizacija sve više dobiva na težini i značaju kada je riječ o očuvanju i njegovanju kulturno-historijske tradicije Bošnjaka. U prilog tome svjedoče i nastupi sazlije Jusufa Brkića, Hora Behram-begove medrese, te vokalnih solista Nedžada Salkovića i Azre Husarkić, uz pratnju Amira Softića na harmonici.