Svečano obilježena 477. godišnjica kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese

Svečano obilježena 477. godišnjica kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese

Svečanim programom jučer (07.01) je u Sarajevu obilježena 477. godišnjica od osnivanja najstarije odgojno-obrazovne institucije u BiH Gazi Husrev-begove medrese. Svečanosti su prisustvovali brojni visoki zvaničnici Islamske zajednice u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem te brojni drugi zvaničnici iz vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, a učenjem ilahija svečanost je dodatno uljepšao hor Gazi Husrev-begove medrese.

Povodom obilježavanja godišnjice ove škole uručene su i plakete za poseban doprinos i afirmaciju Medrese prof. dr. Adnanu Silajdžiću, profesoru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i svršeniku Gazi Husrev-begove medrese, te Ferhatu Šeti, također svršeniku Gazi Husrev-begove medrese i nekadašnjem profesoru i direktoru ove škole.

– Posebno sam dirnut riječima da mi se priznanje dodjeljuje za stvaralački rad i doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese. Te riječi me ispunjavaju radošću i sjetom. Radošću što se hvala dragom Bogu imam na što obazrijeti, što ovo priznanje u nekoliko ovjekovječuje moj dosadašnji pedagoški, profesorski, naučnički i istraživački rad, a sjetom zato što se ovakva priznanja dodjeljuju ljudima kada je dionica predstojećeg životnog i radnog puta zapravo kraća od dionice već prevaljenog, kazao je između ostalog dr. Silajdžić, te dodao:

– Mislim da još uvijek vlada veliko interesovanje za upis u ovu i druge medrese Islamske zajednice u BiH, vjerovatno zbog činjenice da uz temeljna vjerska i teološka obrazovanja, danas omogućavaju učenicima da savladaju i osnovne discipline iz humanističkih, društvenih, prirodoslovnih nauka, dodao je dr. Silajdžić.

Nekadašnji učenik, profesor i direktor medrese Ferhat Šeta kazao je kako ovo priznanje za njega predstavlja veliku čast:

– Medresa ima posebno mjesto u srcima i dušama muslimana BiH i šire. Biti đak te škole i dio džemata na čijem čelu stoji Gazi Husrev-beg je prije svega izuzetna čast i velika odgovornost, rekao je između ostalog je Šeta.

Također, prigodna priznanja i nagrade dodijeljena su članovima kolektiva Medrese prof. Hamdiji Begiću i Habibi Kadišić.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Kavazović:

– Ova škola bila je i ostala svjetionik naše duhovnosti i čuvar naše tradicije kroz vijekove kao i danas i nadamo se da će tako uz Božiju pomoć biti i u budućnosti, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.