Tazija reisul-uleme povodom razornog zemljotresa u Turskoj

Tazija reisul-uleme povodom razornog zemljotresa u Turskoj

U povodu snažnog zemljotresa koji je pogodio nekoliko južnih pokrajina Turske, a koji je uzrokovao ne samo ogromnu materijalnu štetu, već i velik broj poginulih i ozlijeđenih, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je telegram saučešća predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu, predsjedniku Diyaneta dr. Aliju Erbašu i cijelom turskom narodu.

– Prirodne katastrofe u ma kojem obliku da se pojave, iskušenja su koja nam šalje naš Gospodar. Katastrofa koja je jutros pogodila južna područja Republike Turske poprimila je ogromne razmjere, uništila domove i odnijela živote mnogih ljudi, i u dušu turskog naroda unijela tugu i bol.

Poštovani predsjedniče,

želimo Vam kazati da niste sami u ovim teškim trenucima i da smo uz vas svim svojim bićem. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će odmah reagirati i bratskom narodu Turske uputiti pomoć.

U ime Islamske zajednice i u svoje ime upućujem Vam izraze dubokog saosjećanja i molim Allaha da se smiluje nastradalima, a da njihovim porodicama i bližnjima, i svima nama, podari sabura i olakša bol – kaže se u telegramu reisul-uleme, prenosi MINA.

Prema posljednjim informacijama, oko hiljadu osoba je poginulo, a povrijeđeno više od 5.000, dok je srušeno oko 3.000 objekata, nakon što je zemljotres jačine 7,4 stepeni pogodio jugoistočne regije Turske.

U zemljotresu je srušeno ukupno 1.710 zgrada. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Potres se osjetio i u susjednoj Siriji u kojoj je najmanje 427 ljudi poginulo, a stotine povrijeđene.

(Preporod.info)